időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Újra megdöntötte saját rekordját egy nepáli serpa

Forrás: MTI
2021.05.13. 11:31
Újra megdöntötte saját rekordját egy nepáli serpa

Újra megdöntötte saját rekordját Kami Rita nepáli serpa, aki 25. alkalommal jutott fel pénteken a világ legmagasabb hegycsúcsára.

Az 51 éves hegyi vezető a Mount Everestet (Csomolungma) a jelenlegi szezonban elsőként elérő csoport tagjaként ért fel a 8848 méter magas hegycsúcsra – közölte Mira Acsaria, a nepáli turisztikai minisztérium képviselője.

A 12 tagú serpacsapat, amelynek Rita is a tagja, köteleket feszített ki a jeges ösvényeken, hogy az őket követő több száz külföldi hegymászó is feljuthasson a csúcsra. A koronavírus-járvány ellenére Nepál idén rekordszámú – 408 – külföldinek, köztük Varga Csaba erdélyi magyar hegymászónak, a Kalifa Alpin Csapat tagjának adott engedélyt az Everest megmászására.

A turisztikai minisztérium pénteken azt közölte, hogy egy szakértői csoport felkereste a hegymászótáborokat és azt állapította meg, hogy egyes híresztelésekkel ellentétben „nincs koronavírus” a Csomolungmán. Korábban több hegymászó is azt állította a közösségi médiában, hogy megfertőződött a vírussal.

A külföldi expedíciók jelenleg a Mount Everest alacsonyabb pontjain várják, hogy a következő napokban jobbra forduljon az idő. A 43 expedíciót mintegy négyszáz nepáli serpa segíti a mászásban a május végéig tartó idényben. A nepáli hatóságok 11 ezer dollárt kérnek el egy mászóengedélyért.

Kami Rita a katmandui központú Seven Summit Treks expedíciószervezőnél dolgozik, társaival külföldi mászóknak segít a Himalája hegyein. Korábban úgy nyilatkozott, hogy a 25. mászás után befejezi a hegyi vezetést; egyelőre nem tudni, hogy tartja-e magát ehhez. Csapatának néhány tagja a 21. mászásnál tart.

Újra megdöntötte saját rekordját Kami Rita nepáli serpa
Fotó: MTI/EPA/Narendra Sresztha

A nemzetközi hírű hegymászó az Everest árnyékában elterülő Thame faluban nőtt fel, 1992-ben kezdte pályáját, két évvel később, 24 évesen kapaszkodott fel először a hegyre, azóta szinte minden évben meghódítja. 2019-ben meghökkentette a serpaközösséget azzal, hogy két héten belül kétszer is megmászta a Csomolungmát.

Apja volt az első serpák egyike, akiket külföldiek magashegyi kalauzolására alkalmaztak, Kami Rita pedig átvette az örökséget. A Mount Everest mellett feljutott a 8611 méteres K–2-re, a 8201 méteres Cso-Ojura, a 8156 méteres Manaszlura, a 8516 méteres Lhocéra és a 8091 méteres Annapurnára.

A Himalájában élő serpa népcsoport tagjai többnyire jakpásztorok és kereskedők voltak addig, amíg Nepál az 1950-es években meg nem nyitotta határait. Kitartásuk, a hegyekben szerzett ismereteik, tapasztalataik és az oxigénhiányt génjeik miatt jobban elviselő adottságaik miatt hamarosan keresett vezetőkké és teherhordókká váltak, nevüket így gyakran a hegyi vezetőkkel azonosítják.

Több mint ötezer hegymászó hódította meg a Csomolungmát 1953 óta a minisztérium nyilvántartása szerint. A turizmus az egyik fő bevételi forrása a himalájai országnak, amely a világ tizennégy legmagasabb hegycsúcsa közül nyolcnak ad otthont.

A XXI. század leghűvösebb áprilisa volt az idei

A XXI. század leghűvösebb áprilisa volt az idei – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap Instagram-oldalán.

Az 1901 óta vezetett mérések sorában pedig a 15. leghidegebb áprilisa lett a 2021-es – tették hozzá.

Tovább...

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.