Bármelyik napszakban jólesik az ilyen frissítő, fontos azonban tudni, hogy túlzott fogyasztásuknak kedvezőtlen hatásai is lehetnek az emberi egészségre – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A zöld smoothie-k ugyanis tartalmazhatnak olyan leveles zöldségeket – például spenót, sóska, mángold, rebarbara –, amelyek magas oxálsavtartalommal rendelkeznek. Hagyományosan ezeket a zöldségféléket hőkezelést követően fogyasztjuk, aminek következtében oxálsavtartalmuk jelentősen csökken. Főzés nélkül azonban a növényt elfogyasztók oxálsavbevitele nagymértékben növekszik, aminek negatív egészségügyi hatásai is lehetnek. Például extrém esetben akár vesekő kialakulásához is vezethet. A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy ezeknek a zöldségféléknek a nyersen való fogyasztása csökkenti a kalcium-, a vas-, a kálium- és a nátriumsók élelmiszerekből való felvételét, ezáltal elősegíti a csontok leépülését.
Fontos tudni azt is, hogy a leveles zöldségek nagy mennyiségű napi fogyasztása a nitrátbevitelt is megnöveli, amely így meghaladhatja az elfogadható mennyiséget. Mindezek mellett a zöldségek helytelen kezeléséből, tárolásából kifolyólag mikrobiológiai kockázatok is felmerülhetnek.
A Nébih mindezekre tekintettel azt javasolja, hogy a friss zöldségeket, gyümölcsöket mindig alaposan mossuk meg. Felhasználás előtt a magas oxálsavtartalmúakat – mint például a sóska vagy a spenót – forrázzuk le: ha a leveleket legalább egy percre forrásban lévő vízbe tesszük, csökkenthetjük oxálsavtartalmukat. Nem kell tehát hosszasan hőkezelni, egyetlen perc is elég. Fontos az is, hogy a turmixok összetevőiben is mindig törekedjünk a változatosságra, nem biztos, hogy jót tesz az egészségnek, ha mindennap az ugyanolyan zöldségfélékből összeállított italt fogyasztjuk.
Az eredeti cikket IDE kattintva olvashatják!