A zöldturmixokkal is óvatosan kell bánni

A nyers zöldségekből készített zöldturmixok, azaz a smoothie-k egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, ami nem véletlen, hiszen rendkívül sok kedvező tulajdonsággal bírnak, rengeteg vitamint tartalmaznak.

Forrás: Mediaworks2021. 08. 20. 13:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bármelyik napszakban jólesik az ilyen frissítő, fontos azonban tudni, hogy túlzott fogyasztásuknak kedvezőtlen hatásai is lehetnek az emberi egészségre – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A zöld smoothie-k ugyanis tartalmazhatnak olyan leveles zöldségeket – például spenót, sóska, mángold, rebarbara –, amelyek magas oxálsavtartalommal rendelkeznek. Hagyományosan ezeket a zöldségféléket hőkezelést követően fogyasztjuk, aminek következtében oxálsavtartalmuk jelentősen csökken. Főzés nélkül azonban a növényt elfogyasztók oxálsavbevitele nagymértékben növekszik, aminek negatív egészségügyi hatásai is lehetnek. Például extrém esetben akár vesekő kialakulásához is vezethet. A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy ezeknek a zöldségféléknek a nyersen való fogyasztása csökkenti a kalcium-, a vas-, a kálium- és a nátriumsók élelmiszerekből való felvételét, ezáltal elősegíti a csontok leépülését.
 

Fontos tudni azt is, hogy a leveles zöldségek nagy mennyiségű napi fogyasztása a nitrátbevitelt is megnöveli, amely így meghaladhatja az elfogadható mennyiséget. Mindezek mellett a zöldségek helytelen kezeléséből, tárolásából kifolyólag mikrobiológiai kockázatok is felmerülhetnek.

 

A Nébih mindezekre tekintettel azt javasolja, hogy a friss zöldségeket, gyümölcsöket mindig alaposan mossuk meg. Felhasználás előtt a magas oxálsavtartalmúakat – mint például a sóska vagy a spenót – forrázzuk le: ha a leveleket legalább egy percre forrásban lévő vízbe tesszük, csökkenthetjük oxálsavtartalmukat. Nem kell tehát hosszasan hőkezelni, egyetlen perc is elég. Fontos az is, hogy a turmixok összetevőiben is mindig törekedjünk a változatosságra, nem biztos, hogy jót tesz az egészségnek, ha mindennap az ugyanolyan zöldségfélékből összeállított italt fogyasztjuk.

 

Az eredeti cikket IDE kattintva olvashatják!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.