Lábdagadás nyáron – ezek a keringési rendellenességek okozhatják

A kánikulában igen gyakori probléma az alsó végtagok ödémája, dagadása. A hőség hatására kitágult erek miatt a vér pangásnak indul az erekben, a vízháztartás felborul, a folyadékot szállító erek nem képesek megfelelően működni. Emiatt a lábak gyakran megduzzadnak, főleg hosszan tartó ülés, állás során. A probléma nemcsak esztétikailag lehet zavaró, de fájdalmas is, így érdemes mielőbb megszüntetni a problémát, ám ahhoz tudni kell, mi is okozza a gondot. A témában dr. Ercsei Ibolyát, a Trombózis- és Hematológiai Központ hematológusát kérdezte az Origó.

Forrás: CSUPASPORT2021. 08. 20. 20:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevés folyadék fogyasztása

Az ödéma kialakulásának egyik gyakori oka a dehidratáció, a kevés folyadék fogyasztása. Nyáron érdemes minimum 2,5-3 litert is inni, hogy biztosítani tudja – többek között – a megfelelő vérkeringést. Dehidratált állapotban a keringés sajnos zavart szenved, a folyadék felhalmozódik, és ödéma alakul ki. Amennyiben odafigyelünk, és többet iszunk, úgy a felesleges folyadék távozik a szervezetből, az ödéma megszűnik.

Visszértágulatok

A meleg hatására az erek kitágulnak, a bennük lévő vér pangásnak indul. Amennyiben valaki már eleve visszértágulatokkal küzd, úgy a probléma nagyobb méreteket is ölthet, az érintettek nehézlábérzést, fájdalmat, ödémát tapasztalhatnak. A bőséges folyadékfogyasztáson kívül kompressziós harisnya/rugalmas pólya viselése sokat segít a problémán, a fájdalmat különböző krémek is enyhítik, ám a legtökéletesebb megoldást a visszértágulatok műtéti kezelése adja, már igen korszerű eljárások léteznek rá.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.