Mit is jelent pontosan a vércukormérés?

A vércukorszint a szervezet aktuális szénhidrátháztartásáról ad információt, mégis sokszor egyetlen mérés is diagnosztikus értékű, az orvosok akár ennyi alapján is felállíthatják a páciens kórisméjét – írja a Gyogyzona.hu

Magyar Nemzet
Forrás: gyogyzona.hu2021. 08. 27. 9:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Normálisan a vércukorszint hozzávetőlegesen 4,5–5,5 mmol/l között mozog, jó esetben ebben a tartományban van a vércukormérés eredménye. Ezt az értéket bonyolult hormonális folyamatok tartják állandó szinten. Egészséges emberben a vércukor étkezést követően sem emelkedik 11 mmol/l fölé. Az efölé emelkedő vércukorszint – amennyiben a mérési hiba kiküszöbölhető – egyet jelent a cukorbetegség diagnózisával. A normál vércukorszint fenntartásában kiemelkedő fontosságú a hasnyálmirigy úgynevezett béta-sejtjeiben termelődő inzulin nevű hormon.

A cukorbetegség tünetei, időskori formája

Magas vércukorszint esetén az elégtelen inzulinműködés miatt a sejtek a magas vérbeli cukorszint ellenére is éheznek.

A magas vércukorszint növeli a vizelet mennyiségét – így alakul ki a cukorbetegség klasszikus triásza: a fogyás, a szomjúság és a gyakori vizelés.

Idős korban, amikor a betegség sokszor hosszú évek alatt teljesedik ki, sokkal kevésbé markánsak a tünetek. Ebben a kórformában jellegzetes panasz lehet a visszatérő fertőzések megjelenése, gennyes bőrbetegségek gyakori kialakulása. Az extrém magas vércukorszint tudatzavarhoz, még súlyosabb esetben kómához vezethet.

Az alacsony vércukorszint diagnózisa, okai, időskori megjelenése

Az alacsony vércukorszint az esetek döntő többségében a cukorbetegség kezelésének nem kívánatos mellékhatásaként alakul ki. Definíció szerint 2,2 mmol/l alatt beszélünk kórosan alacsony vércukorszintről, hipoglikémiáról. A diagnózishoz hozzátartozik, hogy az alacsony vércukor mérését panasz kísérje (gyengeség, erőtlenség, izzadás, éhségérzet stb.) és a panaszok cukor bevitele mellett enyhüljenek, megszűnjenek.

Számos hormonális betegség, illetve az inzulin fokozott termelésével kapcsolatos kórállapotok, például inzulintermelő daganat is okozhat hipoglikémiát. A súlyos májelégtelenség, illetve a mellékvesekéreg elégtelensége szintén sokszor jár kórosan alacsony vércukorszinttel. Idős embernél, amennyiben agressziót, zavartságot tapasztalunk, mindig merüljön fel, hogy az állapotért a leeső vércukorszint felelős.

A cukorbetegek diétája mindig komplex feladat, mely a beteg-dietetikus-orvos együttműködésén alapul, és az egész életet végigkíséri.

Borítókép: Unsplash

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.