Autónkat és magunkat is készítsük fel a nyárra!

Nem számít, hogy belföldi vagy külföldi útra indulunk, az ördög sosem alszik – írja a dunaújvárosi hírportál, a Duol.hu.

Forrás: duol.hu - MEDIAWORKS2022. 05. 30. 16:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindannyian hallottunk már olyan történeteket, amelyek arról szólnak, hogy anya, apa és a gyerekek behuppannak a kényelmes családi járgány üléseibe, és maximumra tekert klímával vágnak neki a hosszabb-rövidebb útnak, amely végén a jól megérdemelt pihenés várja őket. Út közben aztán beüt a baj, hisz az autó műszaki állapotát évek óta nem ellenőrizte senki, és a nyaralásból bizony csak fejfájás lesz. Éppen ezért műszaki hibás járművel sose induljunk útnak, hiszen nemcsak magunk és utasaink, de a közlekedésben részt vevő többi autós életét is veszélybe sodorhatjuk!

Hogy a fenti eseményeket elkerüljük, mindenképp javasolt nyaralás előtt átnézetni az autónkat egy szakértővel, aki ilyenkor megvizsgálja a jármű fékeinek és futóművének állapotát, a világítóberendezéseket, ellenőrzi az ablakmosó folyadék, a fagyálló és a motorolaj szintjét, a gumiabroncsok állapotát (fontos megjegyezni, hogy a pótkerékét is), valamint esetleges szivárgások helyét is igyekszik megtalálni.

A nyár egyet jelent a kánikulával, a cikk elején is említett klímaberendezések állapota tehát létfontosságú lehet, főleg ha gyerekekkel utazik az ember. Egy alapos tisztítás és az évi kétszeri pollenszűrőcsere (tavaszi szezonban és ősszel) ezért elengedhetetlen eleme a feladatoknak. A tisztítás történhet alap- és ózonos módszerrel, amelyek nagyjából másfél óra alatt el is készülnek a legtöbb szakszervizben.

Azért pedig, hogy az út során az utasok is jól érezzék magukat, a fentieken túl érdemes különböző elemózsiákat, ásványvizet bepakolni a kötelező elsősegélycsomag, láthatósági mellény és elakadásjelző háromszög mellett, hiszen sosem tudhatjuk, hogy utunkat nem akadályozza-e majd egy baleset vagy forgalmi dugó – ami, valljuk be, az elmúlt évek megnövekedett autóforgalmára tekintettel több mint valószínű, különösen a sztrádákon – a várakozási időben pedig életmentő lehet pár korty frissítő vagy egy-két szendvics.

Minden eddig elhangzott műszaki feladat mellett azonban nagyon fontos, hogy a sofőrök pszichésen is készen álljanak az útra. Amennyiben járművünknek nincs klímája, a nyári forróságban annak belseje akár 40-50 Celsius-fokot is elérheti, amit a lehúzott ablakkal, tempós közlekedés mellett is maximum 30 fok környékére tudunk lehűteni. A hőségben pedig sokkal ingerlékenyebbé és türelmetlenebbé válhatnak a vezetők, így a veszélyhelyzeteket sem mérik fel jól. A sebességhatárok túllépése, szabálytalan előzések, a megfelelő követési távolság figyelmen kívül hagyása és a hirtelen véghez vitt manőverek pedig könnyen vezethetnek balesetekhez. Jó tanács: ha külföldre utazunk, az utasbiztosításba mindig érdemes belefoglalni a járművünket is.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.