Ennyi idő kell ahhoz, hogy bolygóközi fajjá válhasson az ember

A következő kétszáz évben az emberiség elég intelligenssé válhat ahhoz, hogy elhagyja a Földet, és bolygóközi életre rendezkedjen be – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: Origo2022. 05. 30. 14:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Arxiv weboldalon megjelent tanulmányban a nyolc szerző arra jutott, hogy az emberiség 2371-ben érheti el az úgynevezett I. típusú civilizáció szintjét.

A Kardashev-modellt 1964-ben alkották meg, célja pedig az volt, hogy felmérje, egy adott civilizáció milyen közel van a bolygóközi utazás megvalósításához és a világűr meghódításához. A modell főként azon alapul, hogy az egyes civilizációk milyen energiákat tudnak használni és tárolni.

A kutatók szerint az első mérföldkő elérése előtt az emberiségnek meg kell tanulnia, hogyan hasznosíthatja a megújuló energiákat.

Az I. típusú civilizáció egy olyan „bolygócivilizáció”, ami hasznosította már szülőbolygójának összes fontosabb energiaformáját. Az emberiség ugyanakkor még nem hódította meg teljesen a nukleáris és megújuló energiaforrásokat, így nem minősülnek I. típusú civilizációnak.

A II. típusú civilizációk már „csillagcivilizációk”, képviselőiknek tudniuk kell, hogyan szerezzék meg és tárolják az anyacsillaguk által kibocsátott összes energiát – írja az Origó. 

Végül ott van a III. típusú civilizáció, ami a galaxis által termelt energia nagy részét képes az uralma alá vonni.

A tanulmány arra is kitér, hogy előbb-utóbb az emberiségnek el kell hagynia a Földet, hogy túléljen egy későbbi nagyobb katasztrófát. Amennyiben a figyelmeztetés bebizonyosodik, hogy a Föld energiaforrásai végesek, és bolygóközi fajjá kell válnunk, akkor az egy újabb indok arra, miért kell a klímaváltozás ellen harcolni, és új (megújuló, valamint nukleáris) energiaforrásokba fektetni.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.