Egy ősi törzs megdöbbentő történetét és a bolygó egyedülálló helyszíneit is bemutatták a természetvédelmi fesztivál filmszemléjén

Az „olimpiai törzs” különös története, a zimbabwei orrszarvúk megmenekülésének krónikája és a biodiverzitás szerepéről szóló film is első helyen végzett a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál filmszemléjén – olvasható a Rakéta cikkében.

Forrás: Rakéta2022. 05. 30. 8:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alapvetően szeretve gyűlölöm a természetfilmeket

 – mondta el a fesztivál igazgatója, Krakkó Ákos a VIII. Nemzetközi Természet - és Környezetvédelmi Fesztivál természetfilm szemléjének díjkiosztó gáláján, amelyet szombaton a Gödöllői Kastélyban tartottak meg. A fesztivált szervező Kék Bolygó Alapítvány munkatársa szerint a természetfilmek speciális kategóriát képviselnek a művészeti ágakon belül, mivel 

egyszerre tudják szépen és egészen húsba markolóan bemutatni a világ nagyszerűségét, de egyúttal őszintén, manírmentesen, udvarisakodás nélkül világítanak rá azokra a hibákra is, amit az emberek elkövetnek a természettel, élőlényekkel való együttélés során.

A filmek válogatása és értékelése folyamán azonban nemcsak az volt fontos szempont, hogy ez a kettősség milyen módon jelenik meg a felvételeken, hanem kiemelt szerepet játszott az is, hogy az alkotók mekkora hangsúlyt helyeztek a megoldások bemutatására, arra, hogy rávilágítsanak, mit is tudunk tenni a bolygó jövőjéért.

A filmekben szereplő emberek és kezdeményezések egyfajta példát állíthatnak elénk

– mondta el Krakkó Ákos.

A fesztiválon két szemle alkotásait is bemutatták és díjazták, a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmszemle és a Kárpát-medence Természeti Értékei Filmszemle videóit és animációit is értékelték, valamint a „jövő természetfotósa” diákfotó pályázat első három helyezettjét is bejelentették – tájékoztat cikkében a Rakéta.hu.

A fotópályázatot csoportos kategóriában a 16 éves Kártyás Gergő nyerte meg, aki már öt éve foglalkozik természetfotózással, az egyéni kategóriában Bacsik Máté vihette el az elsőnek járó díjat. A gyerekzsűri különdíját Farkas Boglárka kapta.

A Kárpát-medence Természeti Értékei Filmszemlének első helyezettjei a romániai környezetet bemutató Vad Románia (Romania Salbatica) című film készítői, Dan Dinu és Cosmin Dumitrache lettek, akik tíz év munkája során, sok ezer kilométert beutazva készítették el az ország ritkán látott tájainak mindennapos életéről szóló képsorokat.

A rövidfilmek között két első helyezettet is hirdettek: Drexler Szilárd és Kocsis Tibor alkotása, az Ezeréves Vadvízország és a Kriska György és Kriska Ferenc által forgatott A dunavirág rejtélyei című film is megkapta a díjat. Idén először azok az amatőrfilmek is külön kategóriában indulhattak a versenyen, amelyeket akár mobiltelefonnal is lehetett rögzíteni – a Third Eye nyertese Gothárd Ferenc Alpár lett, aki a Tavasz a siketfajdoknál című filmjét Székelyföld legmagasabb hegycsúcsán, a Madarasi-Hargitán forgatta le.

A Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmszemlével kapcsolatban a zsűri elnöke, Szalay Péter elmondta: a filmek, amelyek a bolygó tájait Szentendrétől a Hortobágyon, Németországon, Dél-Ázsián át egészen Zimbabwéig bejárják, egy igazán fontos üzenetet hordoznak:

az embernek kell alkalmazkodnia a természethez és nem fordítva.

A 106 országból beérkezett, összesen 1374 pályázat nyertese természetfilm kategóriában Révész Bálint dokumentumfilmje lett, amely egy különös nyomozás történetét meséli el. Az Uprooted 0ľ az olimpiai törzs (Uprooted - The Olimpic Tribe) a borneói őslakos Dayak törzs három képviselőjének tényfeltáró tevékenységét követi végig, akik a szigeten zajló illegális fakitermelés mögötti szálakat göngyölítették fel és a nyomok egészen a tokiói olimpiáig vezették őket. A bennszülöttekkel interjút készítő Angus MacInnes 2018-ban kereste fel Révész Bálintot, hogy felkérje a közös munkára és a nyomozás során sikerült az ügy homályos részleteire fény deríteni: mint kiderült, a Borneóról származó, illegálisan kivágott faanyagot az olimpiai helyszínek építésére használták fel, ami már csak azért is problémát jelent, mert a japán kormány és a szervezők az idei játékokat az eddigi legkörnyezetbarátabb olimpiának tervezték meg, kartonpapír ágyakkal, elektronikai hulladékból készült érmekkel és újrahasznosított dobogókkal.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: képernyőkép (Fotó: YouTube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.