A kis kedvencek tavasszal hajlamosabbak szökésre

A tavasz nemcsak a jó időt hozza magával, hanem az állatok ösztönei is felélednek ilyenkor. Ebben az évszakban hajlamosabbak a kutyák a szökésre, ezért a gazdáknak fokozottan ügyelniük kell kis kedvenceinkre. De mit tehetnek a kutyatulajdonosok, hogy biztonságban tudják négylábú családtagjaikat? Ennek jártunk most utána – írja a beol.hu.

Forrás: beol.hu - mediaworks2021. 05. 07. 20:41
null
A kutyák ösztönei felélednek, ha a tavasszal együtt jön a jó idő Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Erika, aki 16 éve vezetője az egyik békéscsabai kutyaiskolának, mint mondja, egy olyan fiú kutya, amelyik ivarérett, tavasszal akár több tíz kilométerről is megérzi, ha egy lány kutya tüzel.

– A fajfenntartási ösztön az egyik legerősebb az ebeknél, egy munkakutya is nehezebben dolgozik ilyenkor a pályán. Azt a házi kedvencet pedig, amelyik meg tud szökni, és volt is már sikerélménye ebből, azt csak egy jó kerítés tudja megállítani. Megtanítani sajnos nem lehet arra, hogy ne akarjon a lány kutya után menni. De úgy gondolom, hogy aki állatot tart, annak gondoskodnia kell arról, hogy az semmilyen körülmények között ne kerüljön ki akaratlanul az utcára, vagy ne adj isten más portájára – hangsúlyozta a szakértő.

Egyúttal kiemelte, amennyiben mégis sikerül megszöknie az állatnak, fontos, hogy legyen benne csip, amelynek regisztrációját érdemes leellenőrizni az állatorvosnál, hogy biztosak legyünk benne, a saját címünkön van a kutya beregisztrálva, valamint a telefonszám is helyesen szerepel rajta.

A kutyák ösztönei felélednek, ha a tavasszal együtt jön a jó idő
Fotó: unsplash

Ugyanakkor tavasszal nem csak az ösztönök hajtják a kutyákat, a heves vihartól való félelem is sokszor végződik szökéssel. A napokban került ki a csabai állatvédők közösségi oldalára egy poszt, amelyben egy, a vihar miatt megrémült kutyáról írtak. Az otthonról elszökött golden retriever kirohant az úttestre, egy autós pedig elsodorta. Kiszely Zoltánné, a Békéscsaba Városi Állatvédők Közhasznú Egyesületének elnöke lapunknak elmondta, tavasszal sokszor a mennydörgés hajtja ki a kutyákat az utcára.

– Vihar esetén fontos, hogy biztonságos legyen a kerítés, ne legyenek rajta lyukak, de a legjobb – amennyiben félős a kutya –, ha erre az időre beengedjük őt a házba. Sajnos ebben a viharos szezonban, áprilisban, májusban nagyon sok kutyát látunk az utcákon. Szaladnak, meg vannak rémülve. Ilyenkor csupán annyit tehetünk, hogy csapdát állítunk nekik, és szorítunk, hogy belemenjenek

– osztotta meg velünk Kiszely Zoltánné. Hozzátette, a megrémült ebek akár 30 kilométerre is el tudnak futni. Előfordult például, hogy Gyulán tűnt el egy kutyus és Békéscsabán került elő, vagy Csabán veszett el és Békésen akadtak a nyomára.

A teljes cikk ITT érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.