A sárgarépa több mindenre jó, mint gondolná!

Kiváló immunerősítő leveseink kedvenc zöldsége, a sárgarépa.

Forrás: MW2020. 10. 22. 19:29
null
Sárgarépa rostot, B- és C-vitamint, továbbá kalciumot, foszfort és vasat egyaránt tartalmaz. Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyik legkedveltebb zöldségfélénk a sárgarépa: levesek, főzelékek, hidegkonyhai készítmények általános ízesítője, de préselt, illetve velősített formában (smoothie) szintén gyakran fogyasztjuk. Az egészséges táplálkozás zöldsége is, hiszen kevés kalóriát és sok vitamint tartalmaz. Karotinban különösen gazdag. (Ez a narancssárga színű növényi festék, amely az A-vitamin elő­vi­ta­minja, a sárgarépa latin elnevezése, a carota után kapta a nevét.)

Emellett jelentős mennyiségben tartalmaz rostot, B- és C-vitamint, továbbá kalciumot, foszfort és vasat. Rendszeres fogyasztása akadályozza a bőr kiszáradását, hatékony a szív- és keringési rendszer betegségeinek diétás gyógyításában, valamint az immunerősítő kúrák része is.

Sárgarépa rostot, B- és C-vitamint, továbbá kalciumot, foszfort és vasat egyaránt tartalmaz.
Fotó: Pexels

Fo­gyasztása a várandós, illetve szop­tatós anyáknak is ajánlott, egyéves kortól pedig a gyermekeknek: a préselt levét tejjel vegyítve adjuk cumisüvegből. Itt kell elmondanunk, hogy a sárgarépa azon zöldségek egyike, amely hajlamos a nitrogéntartalmú műtrágyák, illetve növényvédőszer-hatóanyagok felhalmozására, ezért mértékkel kell fogyasztanunk. S itt válik jelentőssé a házi kerti, illetve bio­ter­mesztése, amikor tudatosan minimalizáljuk az olyan anyagok használatát, amelyek ártalmassá válhatnak.

A sárgarépa hidegtűrő, ezért a magját akár a tél alá is vethetjük, azzal a kockázattal, hogy ha a csírázás idején fagy éri, károsodhat. De ha a nagyobb fagyok beállta előtt szalma- vagy lombtakarással védjük a sorokat, elhárítjuk a veszélyt. Tápanyag- és vízigénye közepes (nem kíván közvetlen szervestrágyázást), a talajra azonban kényes: legszebben a mély rétegű, középkötött földeken díszlik. (A szélsőségesen rossz és erősen kötött talajon gyatra termést hoz.)

Hosszú gyökere mély talajművelést, apró magja jól előkészített magágyat követel. Rövid, közepes és hosszú tenyész­idejű fajtái között választhatunk, tárolásra elsősorban a hosszú te­nyész­idejű répák alkalmasak.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Cukor, méz, melasz – Minden, amit az édesítőkről tudni kell

A répacukor

Nem mindenki tudja, de eredetileg a trópusokon termesztett cukornádból kinyert édesítő számított „a cukornak”. A 18. század közepén azonban Andreas Marggraf német kémikus felfedezte, hogy a cukorrépából ugyanolyan cukorkristályok nyerhetők ki, mint a cukornádból. Bár felfedezése forradalminak számított, a cukorrépa csak a napóleoni háborúk környékén szorította ki a cukornádat, amikor a hadműveletek miatt bezárultak a francia kereskedelmi útvonalak, és nehézkessé vált a nádcukor európai importja. Innentől azonban a helyben termesztett alapanyag népszerűsége megállíthatatlanná vált, és hamarosan szinte teljesen eltüntette a nádcukrot az európai piacokról.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.