Egyre fokozódhatnak a tavaszi fáradtság tünetei koronavírus idején

A kimerültség, bágyadtság, aluszékonyság és ingerlékenység érzése már-már megszokott dolog március környékén, mert ekkor vált át szervezetünk a téliről a tavaszi üzemmódba. Idén azonban a koronavírus okozta járványhelyzet miatt ez sokaknál hatványozódik, hiszen a fent említett tünetek most egy plusz nagy adag társadalmi feszültségre ülnek rá – írja a teol.hu.

Forrás: teol.hu - mediaworks2021. 04. 02. 11:44
null
fáradékonyság Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alapvetően minden évben érezhető a tavaszi fáradtság az embereknél, de jelenleg a Covid–19 okozta helyzettel együtt egymásra rakódik a kimerültség, az energiátlanság és esetenként az elkeseredettség, a türelmetlenség – mondta el Kozma Zoltán klinikai igazságügyi szakértő. Hozzátette, ezen tünetek tehát most összeadódnak és hangsúlyosabban jelenhetnek meg. Mindezt persze a vitamin- és napfényhiány is okozza, ezek azonban pótolhatóak egy-két hét alatt kinti tevékenységekkel, például sétával, kerti munkával, illetve egyéb, szabadban történő mozgásformával.

A koronavírus harmadik hullámában azonban más a helyzet, hiszen nem tudjuk, hogy hogyan, mikor lesz vége.

Ráadásul a fokozódó járványhelyzet miatt hatványozódnak a hullámok okozta pszichés működésbeli nehézségek, ami megterheli mindenkinek a lelkiállapotát.

Nagy vesztesei a járványnak a fiatalok

Kozma Zoltán elmondta, saját tapasztalatai szerint az emberek nehezen tudják tovább tolerálni a koronavírus által okozott rossz hangulatot és félelmet, ami egyre inkább a mentális problémák megjelenéséhez vezet. A járvány fő veszteseiként pedig a fiatalokat említette, akik nem járhatnak közösségbe, így kimaradnak az olyan, egész életükre meghatározó pillanatokból, ünnepekből, mint az érettségi bankett, a szerenád, egy hagyományos szalagavató, a ballagás, vagy akár csak az egyszerű hétvégi szórakozás a barátokkal.

Ezeknek hiánya, meg nem élése frusztrációt okozhat bennük, amit most meg kellene tanulniuk kezelni.

Utóbbi pedig azért lehet különösen nehéz számukra, mert a pandémia előtt lényegében egy elkényeztetett állapotban voltunk, a modern világ adta számtalan lehetőséggel és szabadsággal.

A kapcsolatok is leépülhetnek

Visszatérve a tavaszi fáradtságból és a járványhelyzet nehézségeiből adódó kimerültségre, feszültségre, a szakértő elmondta, abban az esetben, ha a rossz hangulat már az ember szociális kapcsolatait vagy a munkáját befolyásolja, úgy mindenképpen szakemberhez kell fordulnia. Ez lehet pszichológus, pszichiáter vagy körzeti orvos is, akiktől már néhány jótanács is segíthet. Ha pedig arról van szó, hogy csupán nem találja valaki az örömét azokban a tevékenységekben, amiket addig boldogan végzett, úgy érdemes első körben kicsit változtatnia a mindennapjain. Például gyakrabban beszélgetni az ismerősökkel, illetve sportolni, és persze több időt szánni önmagára is.

A fáradékonyság, bágyadtság és a fejfájásra való hajlam fokozottan jelentkezhetnek a tavaszi fáradtság alatt (A kép illusztráció)
Fotó: unsplash

A szakember adhat egy lökést

Végül elmondta, a tavasz az újrakezdésről is szól, amikor a természet és az ember is megújul, ami szintén nagy kihívást jelenthet abban az értelemben, hogy sokan nem tudják, mit változtassanak az addig megszokottakon. Természetesen ez is okozhat egyfajta kedvtelenséget, hiszen az egyén mondhatni megtorpan a hogyan és hova tovább keresése közben. Ilyenkor szintén érdemes lehet egy szakembert felkeresni, akinél egy önismereti beszélgetés mentén rájöhet, hogy mire van szüksége pontosan.

A teljes, eredeti cikk ITT érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.