Elárverezik Napóleon 1807-es hadjáratán viselt kalapját

Az árverést a francia császár halálának kétszázadik évfordulója alkalmából rendezik.

Forrás: MTI2021. 07. 21. 11:55
null
Elárverezik Napóleon 1807-es hadjáratán viselt, fekete filc kétsarkú kalapját Forrás: Sotheby's
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napóleonnak egy feltehetően az 1807-es hadjáraton viselt, fekete filcből készült kétsarkú kalapjára lehet licitálni a Sotheby's párizsi árverésén, amelyet a francia császár halálának kétszázadik évfordulója alkalmából rendeznek.

A 19. század elején az ilyen kalapokat a sarkokkal előre, illetve hátrafele viselték, ám Napóleon, hogy felhívja magára a figyelmet, elfordítva hordta a fejfedőt.

Uralkodása ideje alatt a császár nagyjából 120 kalapot hordott. A fejfedőket általában a Poupart & Cie cég biztosította számára, darabonként mintegy 60 frankos áron. Mára nagyjából 20 kalapja maradt fenn, amelyek többségét múzeumokban őrzik.

A Sotheby's aukciósház csütörtökön jelentette be, hogy Napóleon halálának kétszázadik évfordulójára emlékezve szerveznek árverést. Az aukció egyik fénypontjának szánják a híres kalap eladását. A szakértők szerint Napóleon ezt a kalapot viselte, amikor I. Sándor orosz cárral aláírta a tilsiti békeszerződést.

Elárverezik Napóleon 1807-es hadjáratán viselt, fekete filc kétsarkú kalapját
Fotó: Sotheby's

A kalapot 1814-ben az arisztokrata politikus, Napóleon nagy rajongója, Michael Shaw-Stewart vásárolta meg, és skóciai családi birtokára, Ardogwanba vitte, ahol generációról-generációra szállt.

A kalap a szeptember 15. és 22. között zajló aukción az előzetes becslés szerint 400-600 ezer euróért (144-216 millió forintért) kelhet el. Az árverésen mintegy száz tétel találhat gazdára, a képektől a szobrokon és ezüstneműkön át az ékszerekig és porcelánokig – számolt be róla a The Guardian brit napilap honlapja.

David Bowie-relikviákból rendeznek árverést

Egy művész magángyűjteményének David Bowie-relikviáiból rendeznek árverést pénteken.

A gyűjtő, Edward Bell tervezte Bowie 1980-as, Scary Monsters (and Super Creeps) című albumának borítógrafikáját és fotósként dolgozott a sztárral, aki akkor a Tin Machine együttes tagja volt.

A shrewsbury-i Halls Fine Art árverési ház aukcióján 139 tételre, köztük számos, korábban még nem publikált fotóra és Bowie portréképeire is lehet majd licitálni.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.