Ezért tilos műanyag edényben mikrohullámú sütőben melegíteni

Kutatások szerint tízből hét műanyag doboz hormonális zavarokat okozó vegyi anyagokat juttat a benne lévő élelembe.

Forrás: MTI2021. 06. 15. 12:40
null
Két vegyület is található a műanyagban, amely okot ad az aggodalomra Fotó: David Lebovitz Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakran olvasható az élelmiszerek tárolására gyártott, műanyag dobozok tetején a „Microwave-safe”, vagyis mikrohullámú sütőbe tehető felirat. Ez alapján arra következtethetnénk, hogy biztonsággal melegíthetjük a dobozban is az ebédünket anélkül, hogy minőségében kárt szenvedne. Ez azonban nem igaz, a kiírás csupán azt jelenti, hogy a doboz hő hatására sem olvad el és megtartja formáját. A mikrohullámú sütőben való melegítéskor több anyag kioldódik a műanyagból, melyek a szervezetben lerakódva komoly egészségkárosító hatással bírnak.

Két vegyület is található a műanyagban, amely okot ad az aggodalomra: a ftalátok, illetve a biszfenol A (közismertebb nevén BpA). Az előbbi vegyületcsoport a műanyagok rugalmasságát adják, a szervezetbe jutva azonban hormonális zavarokat okozhatnak, károsítják a férfiak spermáját és csökkentik a tesztoszteronszintet. A BpA-t pedig számos kutatás tette felelőssé rákos megbetegedésekért, de szerepet játszhat többek között cukorbetegség, asztma és szívbetegség kialakulásában, meddőségben és pajzsmirigy-zavarokban.

Két vegyület is található a műanyagban, amely okot ad az aggodalomra
Fotó: Flickr

Figyeljük a doboz alján a kódot!

Minél kevesebb jut ezekből az anyagokból a szervezetünkbe, annál jobb. A szakértők azt javasolják, hogy üveg-, vagy kerámiaedényben melegítsük az ételünket, a műanyag dobozokban pedig még csak ne is tároljunk élelmiszert, ha karcosnak, kopottnak látjuk, illetve ha az eredeti színe megváltozott. Hogyha mégis műanyagban szeretnénk betenni az ebédet a mikróba, tanácsos előtte megvizsgálni a doboz alján lévő újrahasznosítási kódot (angolul recycling code-ként olvasható, három nyíl formáz egy háromszöget, benne egy számmal). Kerüljük az olyan edényeket, melyek kódja 3-as, vagy 7-es.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Mik azok a core-izmok és hogyan erősítsük őket?

Sok edzéstervben szerepel a core-izomzat edzése, ám sokan talán nem is tudják, miről van szó. Segítünk, pontosan mit is takar ez az izomcsoport, illetve milyen gyakorlatokkal lehet erősíteni és fejleszteni.

A core valójában egy izomcsoportot takar, amelybe egyebek mellett a medencefenék izmai, a haránt hasizom, a külső és belső ferde hasizom, a széles hátizom, a gerincfeszítő izom, a csuklyás izom és a rekeszizom tartozik bele. Leegyszerűsítve, a törzs stabilizálása a legfőbb feladata, éppen ezért kulcsszerepe van a helyes testtartásban is.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.