Kettlebell: a füles golyó művészete

Ki gondolta, hogy az iparban és a mezőgazdaságban ismert súly a szabadidős sportolók egyik kedvelt erőfejlesztő eszköze lesz. A Csupa Sport erősportágakkal (is) foglalkozó kollégjának népszerűsítő írása.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 01. 21. 20:59
null
Fontos, hogy szakértők mutassák be, mit lehet és mit nem lehet tenni a füles súllyal Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kettlebell egyre népszerűbb itthon és világszerte is, s bár az alapjai Oroszországból erednek, mert már a cári időkben is használták, katonák, erőemberek gyúrták, mégis Amerikából indult hódító útjára. Az orosz hadsereg különleges egységének (Szpecnaz) Egyesült Államokba emigráló egykori kiképzője, Pavel Tsatsouline tette ismerté a tengerentúlon, és ő alkotta meg a StrongFirst-rendszert is, ami a legtöbb mai kettlebell-edzésrendszer alapja.

Maga az STG (StrongFirst Girya) az 1970-es években megszületett (angolul Hard Style-nak nevezett) orosz katonai erőnlétfejlesztő módszeren alapul,

ezt továbbfejlesztve hozta létre Pavel a Russian Kettlebell Challenge-et, amiből 2012-ben létrejött a StrongFirst oktatási rendszere. Az STG egy funkcionális szemlétetű, a természetes emberi mozgásokon alapuló edzésmódszer, ami tartalmazza a klasszikus girjasport, így a súlyemelés sok elemét is.

Fontos, hogy szakértők mutassák be, mit lehet és mit nem lehet tenni a füles súllyal
Fotó: PEXELS

Az alapok egyszerűek, és a fitneszben is megtalálható gyakorlatokat is használja, így könnyen elsajátítható, a különböző súlyú kettlebellek miatt pedig bárki megtalálhatja a neki megfelelő terhelést.

Fontos azonban, hogy képzett instruktortól kezdjünk tanulni, megfelelő szakmai háttér nélkül ugyanis súlyos sérülést is lehet szerezni.

A kettlebell a szabadtéri edzések során is könnyen alkalmazható
Fotó: PEXELS

Az STG-rendszerben általában két-három hónap után már haladó csoportba kerülnek az emberek, amelyben nemcsak a terhelés növekszik, de bonyolultabb, nehezebb gyakorlatokat is megtanulnak, és öt-hat hónap után már otthon is biztonságosan edzhetnek.

Kettlebellel nemcsak önálló edzés végezhető, használható egyszerű pluszsúlyként is, például guggoláshoz, vagy épp magunkra aggatva húzódzkodáshoz, szóval ez egy igazán sokrétű eszköz, ami megfelelő tudás birtokában kőkemény, komplex edzést tesz lehetővé.

Minderre a rendvédelmi szervezetek is rájöttek, így szerepel a TEK és számtalan külföldi egység kiképzési programjában is, mint erőnlétfejlesztő eszköz.

A versenysportok világában is elterjedt, a küzdősportoktól kezdve a kézilabdán át egészen a labdarúgásig szinte mindenhol használják már, sőt a crossfitversenyeken is vannak kettlebelles feladatok.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Fantasztikus hatással van a testre a funkcionális edzés

Alakformálás, erősödés, teljesítményfokozás, prevenció, gyógyítás... A funkcionális tréning a leghatékonyabb edzésformák egyike! De igazán hatásos csak úgy lehet, ha az adott módszert, eszközt megfelelően használjuk.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.