Laktózmentes élet: hogyan kezdjünk hozzá?

A megoldást a laktózmentes termékek kínálják, illetve az enzim pótlása is lehetséges. Segítünk.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 05. 04. 9:15
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napjainkban egyre több a diagnosztizált laktózérzékeny. A megoldást a laktózmentes termékek kínálják, illetve az enzim pótlása is lehetséges – derül ki a diétaésfitnesz.hu cikkéből.

Fotó: Pexels

MI A LAKTÓZINTOLERANCIA?

A laktózérzékenység egyfajta emésztési zavar: a beteg szervezete nem tudja megemészteni, lebontani a tejcukrot, mert az ehhez szükséges enzimből, a laktázból nem termelődik elegendő a szervezetben. A tejcukor így emésztetlenül továbbjut a vastagbélbe, ott bomlik le zsírsavakká és hidrogéngázzá. Ez kellemetlen panaszokhoz, így például a puffadáshoz, a hasmenéshez, a görcsökhöz vezethet. A betegséget fájdalommentes vizsgálattal – hidrogénkilégzési teszttel – állapítják meg.

DIÉTA ÉS ENZIMPÓTLÁS

A betegség diagnosztizálása után a laktóztartalmú ételek fogyasztását kerülni kell, vagy gondoskodni kell a laktáz enzim pótlásáról. Ezek a készítmények recept nélkül kaphatók.

LAKTÓZMENTES ÉLET

Napjainkban egyre több a diagnosztizált laktózérzékeny. Sokan még most is úgy gondolják, hogy ilyenkor egyik napról a másikra teljesen ki kell iktatniuk az étrendjükből a tejtermékeket. A megfelelő kalcium- és D-vitamin- ellátottság miatt azonban tejtermékek fogyasztására szükség van!

A megoldást a laktózmentes termékek kínálják, illetve az enzim pótlása is lehetséges. A legtöbb tejcukor a tejben van, a túróban, joghurtban, tejfölben, kefirben kevesebb. A friss sajtokban, például a gomolyában és a krémsajtokban még kevesebb laktóz van, az érleltekben (camambert, ementáli) pedig egészen minimális, 100 g-ban mindössze 0,1 g.

A laktózérzékenyeknek nem kell lemondaniuk a kedvelt tejtermékekről, hiszen gyakorlatilag minden kapható laktózmentes változatban is. Ezek sem ízben, sem állagban nem különböznek „normál” társaiktól, és főzés során is ugyanúgy használható valamennyi.

LAKTÓZ: NEM CSAK A TEJBEN!

Tejcukrot tartalmazhat a tejpor, a savó és a savópor is, ezért a tejtermékeken kívül számos egyéb élelmiszerben is lehet laktóz. Nagy mennyiségben fordulhat elő levesporokban, salátaöntetekben és péksüteményekben, például a vajas kifliben, kalácsban, túrós táskában. Felvágottakban adalékanyagként alkalmazzák, gyógyszerekhez pedig bevonó- és vivőanyagként adják. Nem tartalmaznak tejcukrot a gyorsfagyasztott és friss gyümölcsök, zöldségek, a natúr húsok, olajok, zsírok, gyümölcslevek. Ezért érdemes mindig átnézni az összetevők listáját!

Az eredeti cikk elérhető a Diéta és Fitnesz oldalán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.