Másfél év szünet után újra bikaviadalt rendeztek Madridban

A koronavírus megjelenése előtt Spanyolországban évente csaknem kétezer bikaviadalt tartottak.

Forrás: MTI2021. 05. 03. 17:25
Chaves, Domingo Lopez
Másfél év szünet után újra bikaviadalt rendeztek Madridban a hétvégén Fotó: Fernando Villar Forrás: MTI/EPA-EFE/Fernando Villar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másfél év szünet után újra bikaviadalt rendeztek Madridban a hétvégén, a koronavírus-járvány miatt rendkívüli egészségügyi óvintézkedések bevezetése mellett.

A főváros mintegy 24 ezer fő befogadására alkalmas Las Ventas nevű arénájába hatezren léphettek be, kötelezően maszkban. A nézőket üres székek és sorok választották el egymástól, legfeljebb hatan ülhettek együtt azok, akik egy társaságként érkeztek az eseményre. A büfék ezúttal zárva maradtak.

A viadalon híres torreádorok, például Enrique Ponce vagy az El Juli becenevet viselő Julián López küzdöttek meg a bikákkal, a közönség soraiban pedig ott volt a spanyol király legidősebb nővére, Elena is, két gyerekével.

A rendezvényt nem véletlenül tartották május másodikán, ugyanis ekkor ünneplik a madridi tartomány napját, amellyel a francia megszállás elleni spanyol függetlenségi háborút elindító, 212 évvel ezelőtti felkelésre emlékeznek. Ilyenkor hagyományosan ünnepi bikaviadalokat is rendeznek a tartomány különböző arénáiban.

A járvány miatt másfél éve tartó kényszerszünet nehéz helyzetbe hozta azokat, akik a bikaviadalok megrendezéséből élnek, ezért a madridi esemény bevételét jótékony célra fordítják a szervezők. A viadal ideje alatt az arénában további adományokat gyűjtöttek a rászorulók megsegítésére.

Másfél év szünet után újra bikaviadalt rendeztek Madridban a hétvégén
Fotó: MTI/EPA-EFE/Fernando Villar

A koronavírus megjelenése előtt Spanyolországban évente csaknem kétezer bikaviadalt tartottak több millió néző érdeklődése mellett. Az ágazat mintegy 200 ezer embernek adott munkát és a spanyol gazdaságra gyakorolt hatása több milliárd euró volt.

A bikaviadalok a nemzeti kulturális örökség részének számítanak, de évek óta feszült vita zajlik az esemény megítéléséről, a járványt megelőzően rendszeresek voltak az állatvédelmi tüntetések.

A vasárnapi madridi viadal idején is felvonult az arénánál a PACMA állatvédő szervezet néhány békés tiltakozója.

Borítókép: Domingo Lopez Chaves spanyol matador küzd a bikával a madridi Las Ventas arénában tartott bikaviadalon (MTI/EPA-EFE/Fernando Villar)

A britek újra beleszerettek az olvasásba a járvány alatt

Tavaly több könyvet vásároltak a britek, ami az ágazati szakértők szerint azt mutatja, hogy a koronavírus-járvány alatt az emberek újra rájöttek, hogy szeretnek olvasni.

A szépirodalmi és nem szépirodalmi művek iránti kereslet is megugrott, a hangoskönyvek eladása pedig 37 százalékkal nőtt. Az oktatással kapcsolatos könyvek eladásai azonban visszaestek, mivel az iskolák hónapokig zárva voltak – idézte a Brit Kiadók Szövetségének közleményét a BBC News.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.