Mit érdemes enni a kerékpározás során?

Itt a jó idő, egyre többen vállalkoznak rövidebb-hosszabb biciklitúrára. Ha több mint egyórás túrára megyünk, figyeljünk arra, hogy megfelelően hidratáljunk és étkezzünk a túra előtt és alatt – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 05. 04. 13:53
null
Nem érdemes megvárnunk, amíg éhesek leszünk a kerékpározás alatt Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A profi kerékpárosok hetente akár 1000 kilométert is tekernek versenyszezonban, míg a szabadidős sportolók körülbelül heti 300 kilométert tehetnek meg bringával. Ehhez a teljesítményhez sok energiára van szükség a kerékpározás során.

Ha kevesebb mint egyórás kerékpárútra megyünk, nem szükséges élelmiszert vinnünk magunkkal, elég, ha indulás előtt megfelelően étkezünk.

Ha hosszabb útra megyünk, a gyomorfájás és a hányinger elkerülése végett ajánlatos olyan ételeket vinni, amelyek könnyen felszívódnak, a glikémiás indexük pedig magas. Folyadéknak pedig kiváló megoldást jelentenek a sportitalok, akár a koffeintartalmúak is.

Nem érdemes megvárnunk, amíg éhesek leszünk a kerékpározás alatt
Fotó: PEXELS

A túra alatt ne várjuk meg, hogy éhesek legyünk. A szervezetünk sok kalóriát éget, így szénhidrátra van szüksége, a szénhidrátigény azonban egyénenként különbözhet. Néhányan képesek 30 gramm szénhidrátot megemészteni óránként, míg mások 60 grammot. A szénhidráttartalmú sportitalok és gélek könnyen felszívódnak, ez a leghatékonyabb módja az energiafelvételnek. A banán, a gabonaszeletek és az energiazselék is jó megoldást jelentenek.

Egy hosszú, kimerítő kerékpártúra után is figyelni kell rá, ne dőljünk be az ágyba anélkül, hogy ne ennénk. Az edzés utáni első 20 perc ideális arra, hogy visszatöltsük a glikogénraktárainkat.

A kutatások szerint testsúlykilogrammonként 1 gramm szénhidrát bevitele az ideális. Tehát egy 70 kilós ember esetében 70 gramm szénhidrát javasolt, ezt kell kombinálni 10 gramm fehérjével, ami segít az izmok regenerálódásában, helyreállításában.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.