Elfogynak a vendégek az éttermekből?

A válság sújtotta portugálok kihagyják a hagyományos hétvégi családi éttermi ebédeket és szendvicset falatoznak az íróasztaluknál.

BL
2012. 02. 27. 5:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez azonban változik, mivel Portugália a legmélyebb recesszióba zuhan azóta, hogy az 1970-es években visszatért a demokráciához, súlyosbítva a kemény megszorításokkal, amelyet az Európai Unió és az IMF 78 milliárd eurós mentőcsomagja kényszerített ki.

A hatás szemmel látható, mivel a portugálok korábban ismeretlen gyakorlathoz folyamodnak: kihagyják a hagyományos hétvégi családi éttermi ebédeket, szendvicset falatoznak az íróasztaluknál ahelyett, hogy meleg ételt ebédelnének az éttermekben, rendszerint borral öblítve.

– Sohasem láttam ilyen rossznak a helyzetet az alatt a 18 év alatt, amióta itt vagyok – mondta Rogerio Oliveira, akinek 'O Pote' éttermében Arruda dos Vinhos városában csak két asztalnál ülnek vendégek a szombati ebédidőben. Oliveira étterme, ahol a felesége főz és a fia szolgál fel, tipikus portugál vendéglő, ahol az egész család megélhetése forog kockán. – Minden lehetségest meg fogok próbálni a túléléshez. Ez minden, amim van – hangsúlyozta az 59 éves Oliveira.

Első pillantásra a portugál éttermek nehézségei kicsinek tűnhetnek, szemben az ország hatalmas gazdasági kihívásaival, hogy leküzdje nagymérvű adósságait – amelyek idén el fogják érni a GDP 105 százalékát – és átvészelje az eurózóna válságát. Figyelembe véve azonban, hogy az éttermek, kávézók, bárok és sütödék együtt a munkahelyek negyedik legnagyobb forrását jelentik Portugáliában, a vendéglők nehézségei jelentős kockázattal járnak a gazdaságra nézve. Körülbelül 7 milliárd eurós forgalmuk van évente, ami a GDP-nek mintegy 4 százaléka.

Ez nem akadályozta meg a kormányt abban, hogy januárban 13-ról 23 százalékosra emelje az éttermek forgalmi adóját. – Nem értjük ezt a döntést – jelentette ki Ana Jacinto, a szállodai és éttermi ágazatot képviselő AHRESP lobbista csoport főtitkárhelyettese. A csoport arra figyelmeztetett, hogy 21 ezer étterem kényszerülhet bezárásra, 45 ezer embert téve munkanélkülivé. Becslések szerint 90 ezer étterem van Portugáliában, amely körülbelül 350 ezer embert foglalkoztat a 10,5 milliós lakosságból.

S ez már meg is kezdődött – Arruda dos Vinhos városában négy étterem zárt be az év eleje óta – és az éttermek az egész országban kezdték elbocsátani a pincéreket vagy bezártak, amint a portugálok megváltoztatták étkezési szokásaikat. Az ágazat szerint a stratégia visszaüthet, mert növeli a munkanélküli járadékot igénylők számát. A munkanélküliségi ráta már 12 százalék felett van, a legmagasabb az 1980-as évek eleje óta, és várhatóan tovább fog növekedni.

Egy másik aggodalom, hogy az éttermek a szürkegazdaság felé fordulnak és majd nem fizetnek semmilyen forgalmi adót, megcsapolva ezzel a kormány értékes bevételeit. Egy tanulmány szerint a szürkegazdaság még 2010-ben, a mentőcsomag okozta megszorítások bevezetése előtt a gazdaság egynegyedére terjedt ki, s ez az arány Nyugat-Európában csak Görögországban és Olaszországban magasabb. Pedro Passos Coelho miniszterelnök szerint az egész országnak áldozatokat kell hoznia, ki kell húzni Portugáliát a válságából és biztosítani kell, hogy elég bevétel legyen a kemény költségvetési célok teljesítéséhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.