Ez azonban változik, mivel Portugália a legmélyebb recesszióba zuhan azóta, hogy az 1970-es években visszatért a demokráciához, súlyosbítva a kemény megszorításokkal, amelyet az Európai Unió és az IMF 78 milliárd eurós mentőcsomagja kényszerített ki.
A hatás szemmel látható, mivel a portugálok korábban ismeretlen gyakorlathoz folyamodnak: kihagyják a hagyományos hétvégi családi éttermi ebédeket, szendvicset falatoznak az íróasztaluknál ahelyett, hogy meleg ételt ebédelnének az éttermekben, rendszerint borral öblítve.
– Sohasem láttam ilyen rossznak a helyzetet az alatt a 18 év alatt, amióta itt vagyok – mondta Rogerio Oliveira, akinek 'O Pote' éttermében Arruda dos Vinhos városában csak két asztalnál ülnek vendégek a szombati ebédidőben. Oliveira étterme, ahol a felesége főz és a fia szolgál fel, tipikus portugál vendéglő, ahol az egész család megélhetése forog kockán. – Minden lehetségest meg fogok próbálni a túléléshez. Ez minden, amim van – hangsúlyozta az 59 éves Oliveira.
Első pillantásra a portugál éttermek nehézségei kicsinek tűnhetnek, szemben az ország hatalmas gazdasági kihívásaival, hogy leküzdje nagymérvű adósságait – amelyek idén el fogják érni a GDP 105 százalékát – és átvészelje az eurózóna válságát. Figyelembe véve azonban, hogy az éttermek, kávézók, bárok és sütödék együtt a munkahelyek negyedik legnagyobb forrását jelentik Portugáliában, a vendéglők nehézségei jelentős kockázattal járnak a gazdaságra nézve. Körülbelül 7 milliárd eurós forgalmuk van évente, ami a GDP-nek mintegy 4 százaléka.
Ez nem akadályozta meg a kormányt abban, hogy januárban 13-ról 23 százalékosra emelje az éttermek forgalmi adóját. – Nem értjük ezt a döntést – jelentette ki Ana Jacinto, a szállodai és éttermi ágazatot képviselő AHRESP lobbista csoport főtitkárhelyettese. A csoport arra figyelmeztetett, hogy 21 ezer étterem kényszerülhet bezárásra, 45 ezer embert téve munkanélkülivé. Becslések szerint 90 ezer étterem van Portugáliában, amely körülbelül 350 ezer embert foglalkoztat a 10,5 milliós lakosságból.
S ez már meg is kezdődött – Arruda dos Vinhos városában négy étterem zárt be az év eleje óta – és az éttermek az egész országban kezdték elbocsátani a pincéreket vagy bezártak, amint a portugálok megváltoztatták étkezési szokásaikat. Az ágazat szerint a stratégia visszaüthet, mert növeli a munkanélküli járadékot igénylők számát. A munkanélküliségi ráta már 12 százalék felett van, a legmagasabb az 1980-as évek eleje óta, és várhatóan tovább fog növekedni.
Egy másik aggodalom, hogy az éttermek a szürkegazdaság felé fordulnak és majd nem fizetnek semmilyen forgalmi adót, megcsapolva ezzel a kormány értékes bevételeit. Egy tanulmány szerint a szürkegazdaság még 2010-ben, a mentőcsomag okozta megszorítások bevezetése előtt a gazdaság egynegyedére terjedt ki, s ez az arány Nyugat-Európában csak Görögországban és Olaszországban magasabb. Pedro Passos Coelho miniszterelnök szerint az egész országnak áldozatokat kell hoznia, ki kell húzni Portugáliát a válságából és biztosítani kell, hogy elég bevétel legyen a kemény költségvetési célok teljesítéséhez.

Újabb csapás érte a rács mögött ülő Kiss László óbudai polgármestert