időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Devizahitelek: Varga gyors megállapodásra törekszik

BL
2013.07.26. 11:25

Arra kell törekedni, hogy a lehető legkorábbi időpontban le lehessen zárni a devizaalapú lakáscélú jelzáloghitel kivezetésének kérdését – mondta a miniszter.

Senki sem akarja a magyar bankrendszert tönkretenni, senkinek sem érdeke, hogy ennek a rendszernek a stabilitása meginogjon, vagy megboruljon. Ezért a kormány ésszerű megállapodásra törekszik, ésszerű határidőt szeretne arra, hogy megtörténjen a devizaalapú lakáscélú jelzáloghitel kivezetése – hangsúlyozta a tárcavezető, aki szerint túlzóak azok a becslések, amelyek szerint hirtelen majd több mint 3 milliárd eurós veszteség jelenik meg a banki mérlegekben.

Varga Mihály elmondta: a társadalmi igazságosság jegyében döntött a kormány úgy, hogy a forintban eladósodott lakáshitelesek összességében nem járhatnak rosszabbul, mint a devizában eladósodottak. A nemzetgazdasági miniszter egyértelművé tette, hogy csak a lakáscélú hitelekről van szó, a szabad felhasználásúakról nem. A nagyságrendek miatt csak lehatárolva és célzottan lehet érdemi segítséget adni – fogalmazott.

A tervezett intézkedéscsomag részleteiről a tárcavezető nem beszélt, mint mondta, ezekről fognak tárgyalni a bankszövetséggel. A nemzetgazdasági miniszter a családi adókedvezmény jövő évi, tervezett módosításával kapcsolatban elmondta, az 45 milliárd forint költségvetési bevételkiesést jelenthet.

Varga Mihály közölte: mindenki optimistábbá vált a magyar gazdaság kilátásait illetően, az Európai Bizottság azért engedte ki Magyarországot a túlzottdeficit-eljárás alól, mivel reálisnak tartja azt, hogy idén és jövőre is 3 százalék alatt marad a költségvetési hiány. A miniszter szerint jó döntést hoztak azzal, hogy a készpénzforgalmat terhelték egy magasabb kulccsal. A június végi makrogazdasági számok alapján a tranzakciós illeték további módosítása az idén kizárható – tette hozzá.

Ismert, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán jelentette be, hogy tárgyalásokat kezd a hazai devizahitelezésben érintett hitel- és pénzintézetekkel. Közölte: a kormány szerint „az időbeni és teherviselési szempontokat is figyelembe véve” ki kell vezetni a hazai hitelpiacról a lakáscélú devizaalapú jelzáloghiteleket.

„Most van, a jövőben pedig nem lesz lakáscélú devizahitel” – a kormányfő szavai szerint ezt kell megoldania Varga Mihálynak. A tárcavezető szabad kezet kapott azzal kapcsolatban, hogy milyen megoldást választ – közölte Orbán Viktor péntek reggel a 180 percben, hozzátéve ugyanakkor: olyan megoldásra van szükség, amely nem dönti be a magyar pénzügyi rendszert, de visszautasítja azt a cinikus magatartást, hogy „hát ilyen a boksz, így működik a pénzvilág”. Hozzátette, „a mi gondolkodásunk középpontjában azok állnak, akiknek egy lakásuk van, amelyben laknak, és ilyen értelemben az egyetlen vagyontárgyukat fenyegeti veszély”.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.