Miután az unión belül a baromfitartóknak meg kell felelniük a környezetvédelemmel, állatjóléttel és élelmiszer-biztonsággal foglalkozó szigorú törvényeknek, termelési költségeik folyamatosan növekednek.
A probléma viszont az, hogy az Európai Unió ezeket az elvárásokat nem fogalmazza meg azokkal az országokkal szemben, amelyekkel szabad kereskedelmi tárgyalásokat folytat. Az Európai Baromfi-feldolgozók és -Kereskedők Szövetsége (AVEC) számára készült tanulmány rámutat, hogy mindez gyakran komoly versenyhátrányt okoz a közösségen belül termelőknek, így a hazai baromfitartóknak is. Az uniós döntéshozóknál megfigyelhető ellentmondásos hozzáállás – az AVEC vizsgálatai szerint – oda vezet, hogy az EU-n kívülről érkező baromfi versenyképesebb lehet a közösség piacán. Így például a piacnyitással kapcsolatos tárgyalások következtében ma már a brazil, argentin, ukrán vagy thaiföldi mellfilé olcsóbb lehet az uniós árunál.
A tanulmány csak az unió ellentmondásos magatartásának hatásait vizsgálta, ezért arra nem tér ki, hogy a közösségen belül elvárt állatjóléti és környezetvédelmi szabályok éppen a fogyasztók elvárásai miatt születtek meg. Az egészséges élelmiszerhez és tiszta környezethez fűződő alapvető jogot a piacnyitással kapcsolatos kereskedelmi tárgyalásokon azonban a brüsszeli illetékesek, úgy tűnik, nem veszik figyelembe, hiszen az agrárimporttal szemben nem fogalmaznak meg ugyanolyan követelményeket.
Részletek a Magyar Nemzet pénteki számában.