A járműipar húzza a foglalkoztatást

Magyarországon a járműipar fontos szerepet játszik a gazdaság és a foglalkoztatás bővítésében – mondta Czomba Sándor.

KG
2014. 01. 31. 22:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Széchenyi István Egyetemen működő Járműipari Kutató Központ a konferenciát a járműipari képzés és kutatás-fejlesztés helyzetének, jövőjének áttekintésére szervezte.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke kiemelte: az egyetemek, a kutatóintézetek és az ipar együttműködése lehetőséget teremt arra, hogy a felfedező kutatásból az informatikai fejlesztésen keresztül el lehessen jutni a piacképes termékekig.

A foglalkoztatáspolitikai államtitkár elmondta, hogy a magyar járműgyártás teljesítménye 2013 szeptemberében 27 százalékkal, októberben 28 százalékkal, novemberben 21 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, tavaly a 620 járműipari cég 100 ezer embernek adott munkát.

A legfrissebb foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokkal kapcsolatban tett közzé videoüzenetet Orbán Viktor.

Czomba Sándor fontosnak nevezte a megfelelő képzettségű munkaerő meglétét, a multinacionális cégek valamint a kis- és középvállalkozások együttműködését, a hazai kkv-k beszállítóvá válása, mert ez adhat alapot a gazdaság élénkülésének, a foglalkoztatás bővülésének.

Magyarországon emelkedik a GDP-arányos kutatási-fejlesztési és innovációs ráfordítás, ez elősegíti, hogy bérmunka helyett a magyar gazdaságba beágyazódó, magas szellemi értéket képviselő termelés legyen, ehhez elengedhetetlen az is, hogy a gyakorlati képzés jelen legyen az egyetemeken és a főiskolákon is – mutatott rá az államtitkár.

Pálinkás József azt hangsúlyozta: a magyar járműipar több hazai egyetemmel is együttműködik, és fontosnak nevezte az oktatás, a kutatás és az ipar közelítését, hogy Magyarországon egyre több értéket állítsanak elő.

Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora mérföldkőnek nevezte a 2012-ben kötött Járműipari és felsőoktatási és kutatási együttműködési megállapodást, amelyet több felsőoktatási intézmény, kutatóintézet írt alá több járműipari gyártó céggel.

A sajtótájékoztató keretében oklevelet adtak át a megállapodásban szoros együttműködést megvalósító vállalatok, kamarák, egyesületek vezetőinek.

A konferencia keretében bemutatták a VirCa fejlesztést, amely egyetemi kutatólaboratóriumokat köt össze virtuálisan, valamint a Széchenyi István Egyetemen fejlesztett elektromos versenyautót.

A szervezők tájékoztatása szerint a magyar állam az európai uniós források felhasználásával a Járműipari felsőoktatási és kutatási együttműködés projektet 1,6 milliárd forinttal, a városok közlekedési terhelésének csökkentését célzó Smarter Transport projektet 950 millió forinttal, a hibrid és elektromos járművek fejlesztését megalapozó kutatásokat 869 millió forinttal támogatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.