Hihetetlen mennyiségű kaja végzi a kukában

Magyarországon a háztartásokban keletkező, egy főre jutó évi élelmiszer-hulladék körülbelül 39 kilogramm.

LR
2014. 01. 04. 11:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Etikai, környezetvédelmi és gazdasági problémákat is okoz világszerte az élelmiszer-pazarlás – írja a Hirado.hu. Miközben minden országban vannak éhezők, mégis több tonna élelmiszert dobnak ki a háztartások, amelyből ráadásul jelentős mennyiségű szén-dioxid is keletkezik, mondta Borbély Csaba. Az agrárközgazdász hozzátette: minél fejlettebb egy ország, annál több még elfogyasztható étel kerül a háztartásokból a szemétbe.

Magyarországon a háztartásokban keletkező, egy főre jutó évi élelmiszer-hulladék körülbelül 39 kilogramm. Ennek az az oka, hogy nem vagyunk elég tudatosak, több odafigyeléssel, a reklámokkal szembeni ellenállással, a hűtőszekrényt többször átnézve, megtervezetten vásárolva lényegesen csökkenteni lehetne a kidobott élelmiszer mennyiségét. Az is megoldás lehetne, ha olyan emberekhez juttatnánk el a felesleget, akik szívesen elfogyasztanák, hangoztatta Borbély Csaba.

Az Európai Unió 2014 és 2020 közötti időszakra megfogalmazott akcióterve megfogalmazza, hogy drasztikusan csökkenteni kell az élelmiszer-pazarlást, s ezzel együtt az üvegházhatású gázok kibocsátását is felére kell mérsékelni. Az erre irányuló programok később alakulnak ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.