Mégis állami cég lesz a Dunaferr?

Felgyorsult a dolgozók elbocsátása, februárban tárgyalhat a kormány az orosz tulajdonosokkal.

2014. 01. 18. 6:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Februárban újrakezdődnek a tárgyalások az ISD Dunaferr Zrt. megvásárlásáról az állam és az orosz tulajdonos közt. Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta, hogy Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin találkozóján szóba került a vasmű kérdése. A tárgyalások folytatása érdekében pedig a jövő hónapban hazánkba érkeznek a tulajdonos Vnyesekonombank képviselői is. A vasmű orosz tulajdonosa korábban határozottan elzárkózott a magyar állam vételi ajánlatától. A lap úgy tudja, a dunaújvárosi gyár megvásárlása nem része az úgynevezett paksi csomagnak, ám a kormányfő moszkvai látogatása és a két ország közti megállapodás hozzájárulhat ahhoz, hogy változzon az orosz fél álláspontja a kérdésben.

Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke egy dunaújvárosi rendezvényen beszélt arról, hogy a kormány még nem mondott le a Dunaferr megvásárlásáról. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter először tavaly augusztusban kezdeményezett tárgyalásokat a cég megvásárlásáról. Az első, augusztus végi egyeztetést több találkozó is követte, ám novemberben Czomba Sándor arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy az orosz tulajdonos mégsem akar megválni a vasműtől. Csupán annyit sikerült elérni, hogy a korábban tervezett 1500 fős létszámleépítést négyszáz főre mérsékelte a társaság.

Borbély Zoltán, az ISD Dunaferr központi üzemi tanácsának elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, egyelőre nem tudnak semmit arról, hogy a vételi tárgyalások újraindultak volna. Meglátása szerint ha az orosz fél mégis megváltoztatná korábbi döntését – amiben egyébként kételkedik a szakszervezeti vezető –, esély nyílhat arra, hogy a tárgyalások idejére befagyasszák a már bejelentett elbocsátásokat. Elmondta, a tavaly november 24-én bejelentett, 158 fős elbocsátásban érintettek közül 128-an február negyedikén kapják kézhez a felmondásukat, harmincan önként távoztak a vasműből.

A teljes cikket a szombati Magyar Nemzetben olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.