Pénztárgépek: petíciót adtak át a minisztériumban

Azt kérik, hogy a kormány a témában alkossa meg a tisztességes jogkövetés lehetőségét.

NT
2014. 01. 31. 14:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kenéz Tünde a civil kezdeményezés képviseletében a mintegy száz tiltakozó előtt elmondta: azt kérik, hogy a kormány a témában alkossa meg a tisztességes jogkövetés lehetőségét, támogatnak minden olyan kezdeményezést, amely a gazdaság kifehérítését szolgálja, a korrupció elleni harcot erősíti, de véleményük szerint a mostanában született döntések erre alkalmatlanok.

Pankucsi Zoltán a petíció átvételekor közölte: a leírtakat tanulmányozzák, és felhívta a figyelmet arra, már született kormánydöntés arról, hogy az online kassza cseréjére vonatkozó jogszabályt betartó tisztességes kereskedőket ne érje kár. A helyettes államtitkár hozzátette: azon dolgoznak, még egyszer ne fordulhasson az elő, hogy biztonsági szempontból nem megfelelő pénztárgép engedélyt kap.

Közben a nemzetgazdasági miniszter felmentette a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MKEH) főigazgatóját, Király Pétert – közölte csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Varga Mihály a hivatal vezetésével Kis Ágnes általános főigazgató-helyettest bízta meg. Az MKEH munkáját az online pénztárgépekre való átállás befejezéséig Vágujhelyi Ferenc (a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese) miniszteri megbízottként felügyeli.

A hivatal múlt héten csütörtökön jelentette be, hogy visszavonta két forgalmazó egy-egy, korábban már jóváhagyott online pénztárgépének engedélyét, mert vizsgálata megállapította, hogy a beépített AEE (adóügyi ellenőrző egység) funkcionális és biztonsági hiányosságai lehetőséget teremtenek az adóelkerülésre, és rejtett funkciójuknak köszönhetően jogsértő célokra használhatók. A hatóság saját hatáskörében vizsgálta, hogy a három független tesztelő által kiállított tanúsítványok miért nem tárták fel korábban a csalásra lehetőséget adó biztonsági hibát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.