Sziklaszilárd álláspontja van a Molnak

A horvátok nem keresték meg semmilyen fajta jogi kereset indításával, de az olajipari vállalat áll a vita elé.

NT
2014. 01. 18. 21:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az igazgató arra reagált, hogy a horvát kormány pénteken bejelentette, az ENSZ Genfben működő nemzetközi kereskedelmi jogi bizottsághoz (UNCITRAL) fordul annak érdekében, hogy rendezze a Molnak az INA horvát olajipari vállalatban meglévő részesedésével kapcsolatos vitát.

A horvát kormány a bizottságnak pénteken elküldött levelében azt írta: szeretné, ha részben semmissé nyilvánítanák azt a 2009-es megállapodást, amellyel a Mol irányítói jogokat szerzett az INA-ban, és átvette a horvát vállalat gázüzletágát.

Szollár Domokos elmondta azt is, hogy a horvát kormánnyal folytatódnak a tárgyalások. A Mol azon dolgozik, hogy az INA-t az üzleti tervei szerint fejlessze azért, hogy versenyképes és stabil cég legyen.

A horvát álláspont szerint törvénysértő volt a 2009-es megállapodás, Zágráb ezért az eredeti állapot helyreállítását vagy a Mol által szerinte szerzett jogtalan előny megtérítését követeli. A kabinet továbbá azt állítja, a magyar társaság nem teljesítette kötelezettségét, és nem korszerűsítette a fiumei és a sziszeki finomítót.

A Mol mindezt vitatja, és már november végén nemzetközi választott bírósági eljárást kezdeményezett a horvát kormány ellen, hogy megvédje horvátországi befektetéseit. A magyar cég a washingtoni székhelyű Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjához (ICSID) fordult arra hivatkozva, hogy a horvát kormány nem teljesítette szerződéses kötelezettségeit.

Az ügyről bővebben ide kattintva olvashatnak.


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.