Nyolc-tíz napon belül eldől, mi lesz a szőlővel, de az enyhe tél 25-30 százalékos termeléskiesést is okozhat. Az utóbbi húsz évben nem volt példa arra, hogy heteken át folyamatosan ilyen meleg legyen – közölte Varga, aki hozzátetet azt is, a pincészetnél még két hektáron van jégbornak való szőlő, ami csaknem mind kárba veszhet.
Varga Bálint elmondta, a szőlő most mélynyugalmi állapotban van, ekkor képes a növény a legnagyobb hidegeket is elviselni. Egy-két héten belül azonban a szőlő átállhat kényszernyugalmi állapotra, s ha tovább tart a meleg idő és a talaj tovább melegszik, akkor beindulhat a szőlőben a nedvkeringés, sőt, a rügyek is kifakadhatnak. Ekkor egy hirtelen érkező erős fagy óriási károkat okozhat. Így azokon az ültetvényeken, ahol „kitavaszodik”, a kár 70-80 százalékos is lehet. Egy másik megközelítést említve úgy vélte, a tartós téli hideg elmaradásával később növényvédelmi problémák is jelentkezhetnek a szőlőben.
Jégbort 2010-ben készítettek utoljára a Varga Pincészetnél, de igazán jó jégbort csak 2009-ben, amikor a hőmérséklet a szükséges –7 fok alá süllyedt. Az évi négymilliárd forint árbevételt produkáló családi borászat több mint 250 hektáron termel szőlőt, 1000 hektárról pedig felvásárolják a termést.