Továbbra is kiállunk a GMO-mentesség mellett

Fazakas Sándor vidékfejlesztési miniszter lengyel kollégájával egyeztetett.

KG
2014. 01. 30. 20:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca közleménye szerint Stanislaw Kalemba elmondta, a lengyel kormány 2008-ban kinyilvánította a GMO-mentes élelmiszerek melletti elkötelezettségét, és azóta is folyamatosan ellenőrzik ennek érvényesülését. Fazekas Sándor jelezte, hogy Magyarország az eddigiek során sem támogatta a GM-vetőmagok használatát, és a jelenlegi brüsszeli tárgyalásokon is ellenezni fogja az újabb GM-kukoricafajta engedélyezését.

A felek egyetértettek abban, hogy a GMO-mentességről szóló döntéshozatalban az uniós tagállamoknak önrendelkezést kell biztosítani. A közös agrárpolitika reformja során Magyarország és Lengyelország számos ponton azonos célokért küzdött. Az egységes területalapú kifizetési rendszer (SAPS) 2020-ig való fenntartásának lehetőségével mindkét ország élni fog. A két agrártárca a reform során a fiatal gazdák kiemelt támogatása mellett is kiállt.

Tekintettel arra, hogy a dohánytermesztés mindkét országban fontos munkahelyteremtő ágazat, meg kell vizsgálni a további támogatási lehetőségeket – közölte a VM.

A megbeszélés egyik kiemelt témája a kutatóintézetek, a nemzeti vidéki hálózatok és a szakmai szervezetek együttműködése volt. A vidékfejlesztési támogatások lehető leghatékonyabb felhasználása és a vidékfejlesztési politikában új elemként megjelent Európai Innovációs Partnerség nyújtotta lehetőségek kihasználása érdekében szükség van a lengyel és magyar szakértők, helyi akciócsoportok közötti hagyományosan szoros együttműködésre – áll a VM közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.