A GDP-növekedés felét adta ez a „csodafegyver”

Jól teljesített a mezőgazdaság tavaly.

NT
2014. 02. 11. 18:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Czerván György hangsúlyozta, a magyar mezőgazdaság jobban teljesít, amit makrogazdasági adatok támasztanak alá. Kifejtette, a legfrissebb adatok szerint az elmúlt év utolsó negyedében a magyar GDP akár két százalékkal is gyarapodhat, és miután az első három negyedévben a növekedés 0,6 százalék volt, így 2013-ban az előzetes várakozásokhoz képest kedvezőbb lehet, akár az egy százalékot is meghaladhatja.

Kedvező adatokat közölt korábban az Eurostat: Magyarország az Európai Unió országai közül a negyedik helyen végzett a gazdasági növekedést tekintve. A 2013-as harmadik negyedéves GDP-növekedésről szóló végleges adatokat nézve kitűnik, az unióban lassult az élénkülés.

A magyar gazdaság kiugró ütemű növekedésére utalhat az Európai Bizottság január 9-én ismertetett új, több mint egy évtizedes csúcsot jelző gazdasági hangulatindexe, bár múltbeli példák alapján elképzelhető, hogy a korreláció ezúttal nem ennyire szoros – vélekedtek értékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

 

„Fellendülés”

 

A Renaissance Capital elemzője a gazdasági növekedés gyorsulására számít Magyarországon, Charles Robertson szerint a GDP az idei 2,5 százalékot követően jövőre 4 százalékkal bővülhet – írja a Forbes hírportál. A vezető orosz befektetési társaság elemzője szerint ugyan a javulás jelei láthatók Spanyolországban és szerte Európában, de úgy véli, ami Magyarországon történik, „na, úgy néz ki egy fellendülés”.

A politikus leszögezte: akkor van növekedés Magyarországon, amikor a mezőgazdaság is jobban teljesít. Emlékeztetett arra, hogy 2012-ben az agrárágazat 8,1 milliárd euró értékben exportált, ami a nemzetgazdaság teljes exportbevételének 10 százaléka volt. Az aktívum pedig 3,6 milliárd euróra rúgott, így a teljes külkereskedelmi aktívum több mint felét adta. A tavalyi év első tízhavi számainak ismeretében elmondható, hogy a 2012-es szintet a mezőgazdasági kivitel és aktívum 2013-ban megközelíti – mondta. Ez Európában páratlan – hangsúlyozta az államtitkár.

Czerván György a 2014 és 2020 közötti európai uniós költségvetési időszakról szólva elmondta: a 2014-es év átmenetinek számít. Nem lesz változás a szabályzórendszerben, marad az egyszerűsített területalapú támogatás, a különleges és elkülönített támogatás rendszere. Hasonlóképpen megmaradnak a szerkezetátalakítási támogatások is. A változás annyi, hogy mindezek már az új pénzügyi keretek között működnek majd – jelezte.

A területalapú támogatásokról szólva elmondta: kalkulációk szerint az idén 227 euró lesz hektáronként az éves támogatási összeg, szemben a tavalyi 230 euróval, ezt az árfolyamváltozás kompenzálhatja. Az államtitkár fontos változásnak nevezte ugyanakkor, hogy mostantól nem kell brüsszeli engedély az 50százalékos előleg kifizetéséhez, erről a tagállamok saját hatáskörben döntenek. Ezek a kifizetések október közepétől indulhatnak – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.