A gyümölcsösök átvészelték az ónos esőt

A gyümölcsöknek nem ártott az elmúlt napokban bekövetkezett lehűlés és a hétvégi ónos eső.

KG
2014. 02. 04. 13:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke elmondta: a gyümölcsösök mélynyugalmi állapota január végéig tart, és ezt nem zavarták meg a tavaly decemberi és idén januári melegebb periódusok. Szerencse, hogy a lehűlés nagy átlagban már kényszernyugalmi állapotban érte a gyümölcsfákat, amikor még nem indult meg a nedvkeringésük.

Mártonffy Béla úgy vélte, hogy a mostani, hűvös idő jót tesz a gyümölcsösöknek, főként az kedvező, hogy a lehűlés nem volt hirtelen, és a hőmérséklet nem csökkent extrém alacsonyra, mínusz 15-20 Celsius-fokra például. A mostani éjszakai, mínusz 6-10 Celsius-fok körüli hőmérséklet nem ártalmas, a gyümölcsösök mínusz 10 Celsius-fokig nem károsodnak.

A hétvégi, rövid ideig tartó ónos eső hatását még nem mérték fel pontosan a gazdák, de az előzetes vélemények szerint jelentősebb károkat nem okozott. Egyes déli területeken lehet jelentősebb a kártétel, de országos vészhelyzet nincs – mondta.

A gazdák abban reménykednek, hogy most, a metszési időszak kezdetén a tavalyinál kedvezőbbek lesznek a körülmények. Tavaly a még március 15. körül is megmaradó hó és a mínusz 10-15 Celsius-fokos hőmérséklet nehezítette a munkát – mondta a FruitVeB elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.