A KDB Bank pert veszített az MNB ellen

Újabb bankról bizonyosodott be, hogy jogtanul hárította át a tranzakciós adót ügyfeleire.

Hajdú
2014. 02. 26. 4:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogtalanul hárította át a tranzakciós adót az ügyfeleire a KDB Bank – állapította meg a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elsőfokú ítélete. A pert a pénzintézet indította a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ellen, mert jogtalannak tartotta, hogy a jegybank felügyeleti hatóságának elődje, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete májusi határozatában tízmillió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta. A büntetésre azért került sor, mert a pénzintézet egy újfajta díj bevezetésével jogsértően terhelte tovább a tranzakciós illetéket az ügyfeleire.

A KDB az új díjtétel alkalmazásakor maga is elismerte, hogy a tranzakciós illeték áthárítása volt a célja. A hitelintézeti törvény vonatkozó paragrafusai szerint azonban erre nem lett volna lehetősége.

A történtek miatt a felügyeleti hatóság a jogsértő magatartás folytatásának azonnali megtiltása mellett arra kötelezte a bankot, hogy fizesse vissza ügyfeleinek a tőlük új díjként jogszabálysértő módon beszedett összeget.

A KDB-re – a tranzakciós illeték jogellenes áthárítása miatt – kiszabott büntetés nem egyedi eset. A felügyeleti hatóság a Sberbankkal szemben hasonló ügyben ugyancsak kiszabott már bírságot, amelyet vitatott a pénzintézet, s ezért szintén pert indított az ügyben. A december elején meghozott ítélet szerint a hatóság helyesen járt el a bírság kiszabásakor, nem lépte túl hatáskörét. A Sberbanknak a 21 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságon túl vissza kellett fizetnie a jogtalanul beszedett, hozzávetőlegesen 233 millió forintnyi díjat, amelyet a tranzakciós illeték áthárításaként számított fel ügyfeleinek.

Az eddigi két ítélet előzménye, hogy a felügyeleti hatóság a tranzakciós illeték bevezetése után rendkívüli adatszolgáltatásra kötelezte a pénzintézeteket. Az információk beérkezését követően tavaly márciusban célzott vizsgálatot indított a gyanús változtatásokat bevezető bankokkal szemben. Ekkor akadt horogra a Sberbank és a KDB Bank.

A teljes cikket a Magyar Nemzet szerdai számában olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.