A külkereskedelem növekedését hozta december

2013 decemberében az export és az import euróban számított értéke is nőtt a 2012. decemberihez képest.

MD
2014. 02. 07. 9:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2013. decemberben – első becslés szerint – a kivitel értéke 5,9 milliárd eurót (1778 milliárd forintot), a behozatalé 5,6 milliárd eurót (1690 milliárd forintot) tett ki. A külkereskedelmi mérleg aktívuma az év tizenkettedik hónapjában 290 millió euró (87 milliárd forint) volt. A decemberi kivitel 74, a behozatal 73 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

 

 

2013. január–decemberben – előzetes adatok szerint – a kivitel értéke 81,9 milliárd euró (24 303 milliárd forint), a behozatalé 74,6 milliárd euró (22 135 milliárd forint) volt. A kivitel és a behozatal euróban számított értéke 2,5, illetve 1,8 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi mérleg többlete 617 millió euróval volt több, mint a 2012. január–decemberi időszakban.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank senior elemzője szerint a decemberi import lassabb növekedése feltehetően a szezonálisnál enyhébb téli időjárás miatt következett be. A kivitel jelentős növekedése az ipar exportértékesítésének gyorsulását tükrözheti. A szakember szerint az idén 7,6 milliárd euróra emelkedhet a külkereskedelmi többlet.

Balatoni András, az ING vezető elemzője viszont úgy látja, hogy az idei év egészében mérséklődni fog a külkereskedelmi többlet. Ebben az évben a hazai belső kereslet erősödése maga után vonja az import megugrását, ami az emelkedő exportpiaci részesedés ellenére várhatóan rontja majd a külkereskedelmi mérleget - fejtette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.