A magyar mezőgazdaság igen jó teljesítményt ért el

Az öntözés fejlesztésével jelentősen növelhető a mezőgazdasági termelés – jelentette ki Jakab István.

2014. 02. 17. 15:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő négy évben elérendő cél, hogy a táblák szélére eljuttatott öntözővíz gyakorlatilag ingyenes legyen a gazdák számára – mondta sajtótájékoztatóján a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének(MAGOSZ) elnöki posztját is betöltő politikus a Csongrád megyei városban. A lehetőségek adottak, arra hogy a teljes, 5 millió hektáros termőterület öntözhetővé váljon. A cél az, hogy egységes irányítás alatt megvalósuló komplex fejlesztési program keretében, uniós források felhasználásával az öntözött területek nagysága a jelenlegi 100 ezer hektárról legalább másfél millió hektárra bővüljön – hangsúlyozta a honatya.

Jakab István kifejtette, a magyar mezőgazdaság igen jó teljesítményt ért el tavaly, az export nagysága 8,3 milliárd euró körül alakult, túlszárnyalva ezzel a 2012-es rekordot. Pozitív fejlemény, hogy nem elsősorban az értékesített mennyiség bővülése eredményezte a növekedést, hanem az, hogy egyre több magasabb feldolgozottságú terméket exportálnak. A 2014–2020-as uniós költségvetési ciklusban jelentős források állnak rendelkezésre a termelésbővítésre, a feldolgozókapacitások növelésére, az export javítására – mondta a MAGOSZ elnöke.

 

Farkas Sándor fideszes országgyűlési képviselő, a parlament mezőgazdasági bizottsága kertészeti albizottságának elnöke közölte, jelentős fejlesztések valósulhatnak meg a zöldség-gyümölcs ágazatban. Ezzel a termés éves szinten egymillió tonnával, 3,8 millió tonnára növekedhet. Hozzátette: ez a foglalkoztatás javításához is hozzájárulhat, legalább 100 ezer új munkahelyet teremtve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.