A tönk széléről hozta vissza a húsipart a kormány

Áfacsökkentés és a csalók visszaszorítása segíti a szocialisták idején nehéz helyzetbe került ágazatot.

VZ
2014. 02. 06. 18:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A VM emlékeztet arra, hogy a hazai húsipar és az állattartók megsegítése érdekében a kormány támogatást nyújtott a Pápai Hús 1913 Élelmiszeripari Feldolgozó Kft.-vel szemben követeléssel rendelkező sertésbeszállítóknak az uniós szabályok keretei között. A Gyulai Húskombinát és a Hajdú-Bét kisemmizett gazdálkodóinak szintén megoldotta a kártalanítását – teszik hozzá.

Felidézik azt is, hogy az ágazat kifehérítését szolgáló lépésként a kormány január elsejével 5 százalékra mérsékelte az élő- és a félsertés általános forgalmi adóját. Az utóbbi időszakban napvilágra került szabálytalanságok, csalások épp a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közös ellenőrző tevékenységének eredményességét jelzik, azt, hogy szabálytalanságokat felderítő akciók és élelmiszer-biztonsági ellenőrzések hatásosak – szögezi le a közlemény.

Az MSZP csütörtöki közleményében azt írta: a kormány szerint az élő- és félsertés áfájának csökkentése meghozta az eredményt; valóban meghozta: milliárdos húsáfa-csalás a Dunántúlon és az Alföldön, romlott húsok tonnái a hűtőházakban. Hozzátették: az MSZP még szerdán is adott egy utolsó esélyt az Orbán-kormánynak arra, hogy a húsiparban előállt válsághelyzetet megoldja: sokadszor is benyújtották az alapvető élelmiszerek árát és a húsipart is kedvezően érintő áfacsökkentési javaslatukat. „A Fidesz azonban ma is vita nélkül söpörte le a javaslatunkat\" – írták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.