Adóügyi és banki adatok nyomában

Egyezményt kötne Magyarország olyan államokkal, ahová kétes pénzeket menekíthetnek.

Jakubász Tamás
2014. 02. 10. 4:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több országgal is tárgyal Magyarország adóügyi egyezmények megkötéséről – tudta meg a Magyar Nemzet.
– Hazánk az adóügyi és a banki információk átadásának mikéntjéről szeretne megállapodni például Andorrával, Barbadosszal, Bermudával, a Brit Virgin-szigetekkel, Gibraltárral vagy a Man-szigettel – mondta  a lap érdeklődésére Pankucsi Zoltán. A nemzetgazdasági tárca adózással foglalkozó helyettes államtitkára megjegyezte: ezek az országok – amelyek közül több egzotikus térségben található – akár kétes eredetű pénzek célállomásai is lehetnek.

A részletekről a minisztériumi vezető közölte: az adóügyi információcseréről szóló egyezmények arra adnak lehetőséget, hogy a konkrét adóügyekben a magyar hivatal külföldi információkhoz juthasson hozzá. A szerződést megkötő országok hatóságai adózási és banki adatokat, ismereteket oszthatnak meg egymással, a közlések hozzájárulhatnak a közterhek beszedéséhez, behajtásához. Sőt, az adójogszabályok áthágása esetén akár büntetőjogi felelősség megállapításakor is hasznosak lehetnek a külföldi információk. Az adatok áramlása – tette hozzá Pankucsi Zoltán – fontos szerepet tölthet be a nemzetközi adóelkerülés különböző formáinak leleplezésében. – Az egyezmények szűkítik a feketegazdaság szereplőinek pénzkimentési lehetőségét, a céges visszaélésekkel szerzett vagyonok eltüntetésének módozatait, a költségvetés megkárosítóinak mozgásterét – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Az egyes megállapodások előkészítése, megkötése mellett Magyarország 2013 novemberében csatlakozott az adóügyi adminisztratív segítségnyújtásról szóló egyezményhez is. – A dokumentum legfontosabb célkitűzése – magyarázta a minisztériumi vezető – a nemzetközi adókikerülési módszerek visszaszorítása. Az együttműködés – amelyben egyébként 64 állam vesz részt – nemcsak az adóhatóságok közötti információáramlásnak nyit kaput, más adóügyi megoldásokra is módot ad. Az egyezmény lehetőséget kínálhat például arra, hogy a különböző országok adóhivatalai egy időben hajtsanak végre adóellenőrzéseket. Alapot teremthet emellett arra is, hogy a magyar hatóság más államokban vizsgálódhasson, vagy segítséget kérjen hazai adótartozások külföldi behajtásában. A helyettes államtitkár ugyanakkor megjegyezte: a megállapodás később, a hazai ratifikáció után válik alkalmazhatóvá.

A teljes cikket a hétfői Magyar Nemzetben olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.