Az INA is szerepel az oroszok tervei között

Egy orosz olajipari cég konkrét elképzelésekkel rendelkezik az INA-val és a regionális terjeszkedéssel kapcsolatban.

KG
2014. 02. 23. 16:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A horvát lap egy, a Rosznyefty számára készült tanulmányt idézett, amelyből kiderül: ha megvalósulnának az orosz energetikai óriás tervei, akkor egy vertikálisan szerveződő integrált vállalat jönne létre több mint tízezer alkalmazottal, ezer töltőállomással, erős piaci részesedéssel Délkelet-Európában és a Mediterráneum nyugati részében.

A lap birtokába jutott, üzleti titoknak minősített tanulmány szerint az egyesített INA és Petrol domináns befolyást szerezhetne a horvát és a szlovén üzemanyag-kiskereskedelmi piacon, s jelentős piaci részesedéssel rendelkezne Bosznia-Hercegovinában is. Szerbia, Montenegró, Albánia pedig jó fejlődési lehetőséget jelentene az orosz cég számára – írja a tanulmányra hivatkozva a  lap. A tanulmány készítői a nagykereskedelmi üzletág fejlesztésében is látnak üzleti lehetőséget az orosz olajipari vállalat kőolajszármazékai számára, mégpedig az osztrák, az olasz és a magyar piacon. A lap ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy ezek a tervek az INA szempontjából a sziszeki (Sisak) és fiumei (Rijeka) olajfinomítók megtartását jelentenék. Ezzel a kőolaj-finomítók visszatérnének a természetes piaci közegükbe, amelyben Jugoszlávia szétesése óta nem folytatnak üzleti tevékenységet.

A Petrol Koperben lévő tárolója elosztóállomás lenne a Rosznyefty kőolajszármazékai számára a nyugat- és a közép-európai piac felé. A Petrollal kapcsolatos tervek újdonságnak számítanak – jegyzi meg a tanulmánnyal kapcsolatban a lap.

A horvát köztelevízió (HRT) az információkkal kapcsolatban megkereste a gazdasági minisztériumot, ahol nem kívántak reagálni az újság által közöltekre.

A találgatásokkal kapcsolatban januárban Arkagyij Dvorkovics orosz miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: állandóan keresik az új piacokat az orosz magántulajdonú és állami energetikai cégek, amelyek régóta együttműködnek a Mollal. „A horvát energetikai piac vonzó és perspektivikus, biztos vagyok benne, hogy valamely orosz céget érdekelni fogják a megvásárlásra kínált INA-részvények”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.