Egyszerűbb lenne az éves elszámolás a rezsicsökkentésről

4-10 ezer forintot is spórolhat egy-egy társasház, de nehézkes havonta tájékoztatni róla a lakókat.

VZ
2014. 02. 03. 12:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet szerint a havi megtakarítás kimutatása azért értelmetlen, mivel pénzügyileg – a többi mintegy 30 költségtétellel együtt – csak az éves beszámolóból derül ki, hogy az adott társasház egyenlege többletet és hiányt mutat.

Nehéz lesz megmagyarázni a tulajdonosoknak azt, hogy a rezsicsökkentés ellenére miért veszteséges a társasház vagy a lakásszövetkezet – tette hozzá az elnök.

A legutóbbi rezsicsökkentési törvénybe – amely ez év elejétől hatályos – Németh Szilárd (Fidesz) képviselő indítványára került be a társasházakra és lakásszövetkezetekre vonatkozó előírás. Ez minden hónap 15. napjáig teszi kötelezővé – közüzemi szolgáltatói bontásban – az előző havi megtakarítás kifüggesztését. Minden év február 15-ig pedig az előző évi megtakarítást kell kimutatni. Farkas Tamás elmondta, hogy a kisebb társasházaknál a kimutatás és kifüggesztés költsége meghaladhatja a megtakarítás összegét. A nagyobb, gázzal fűtött és lifttel felszerelt társasházaknál viszont elérheti a megtakarítás a havi 4-10 ezer forintot is.

A mai megoldás beviszi a politikát a lépcsőházakba – vélte az elnök. Például sok tulajdonos hiszi azt, hogy a közüzemi számlákban mutatkozó megtakarítás visszajár a zsebébe, holott az csak egy szelete a teljes fenntartási költségnek.

A LOSZ jobban örült volna annak, ha a hátralékok behajtását segítette volna a kormány és a parlament. Például a fizetési meghagyás díját utólag kelljen fizetni a közjegyzőnek, a végrehajtó pedig az eredményesség után kapjon díjat. A közös költségben hátralékos tulajdonosok lakásaira bejegyzendő jelzálogjog bejegyzése pedig legyen ingyenes, de legalábbis jóval olcsóbb a mostaninál – jelentette ki Farkas Tamás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.