Eredményes volt a védekezés

Bár első látásra reménytelennek tűnt, ám az elmúlt évek adatai alapján eredményes a parlagfű elleni védekezés Magyarországon.

KG
2014. 02. 27. 17:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fazekas Sándor kiemelte: az utóbbi 2-3 év kedvező időjárási feltételeket teremtett a parlagfű terjedéséhez. Ennek ellenére a lakosság, az önkormányzatok és az állam összefogásának köszönhetően az elmúlt 3 évben a gyomnövény virágporának koncentrációja 40 százalékára csökkent.

A politikus emlékeztetett, a parlagfű néhány évtizede még szinte ismeretlen volt a Kárpát-medencében, özönfajként mindössze ennyi időre volt szüksége, hogy elterjedjen. A növény által okozott óriási egészségügyi és gazdasági károk jelentőségét felmérve az elmúlt évek egyik legfontosabb feladata volt megfelelő információkkal ellátni az embereket ahhoz, hogy egyáltalán felismerjék – tette hozzá.

A másik fontos kérdés úgy szólt: ki lehet-e egyáltalán irtani ezt a gyomot. Fazekas Sándor szerint a kormány erre válaszként több, mára hatékonynak bizonyult lépést tett. Ezek egyikeként 2011-ben elkezdődött a fertőzött területek légi felderítése, 2012-ben elfogadták a védekezésről szóló akciótervet és létrehoztak egy korszerű, internetes parlagfű-bejelentő rendszert is.

Utóbbira tavaly 549 jelzés érkezett, melyek közel 50-50 százalékos arányban érintettek bel- és külterületeket. A földhivatalok ugyanakkor 4,1 millió hektár mezőgazdaságilag hasznosított parcellát ellenőriztek és a szakhatóság a mentesítés hiánya miatt összesen 121 millió forint bírságot szabott ki – közölte a miniszter.

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke felidézte: 2007-ben a megyei önkormányzat összefogott a településekkel, miután az áttörő eredményhez az egyéni parlagfű-mentesítés kevésnek bizonyult. Akkor 4 millió forinttal indították el a programot, az elmúlt 8 év pedig a pályázható forrásokra épülő kezdeményezés sikerét bizonyította. Hangsúlyozta: tavaly a Vidékfejlesztési Minisztérium több mint 10 millió forinttal támogatta az erre a célra létrehozott megyei alapot és a tárca idén ugyancsak jelentős összeggel segíti az országosan is példa értékű akciót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.