Erre is figyelniük kell a magyar cégeknek

Egyre gyakrabban, kifinomultabban csapnak le a kiberbűnözők.

LM
2014. 02. 03. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antal Lajos, a Deloitte Zrt. informatikaibiztonság- és adatvédelem-üzletágának vezetője a közleményben kiemelte, hogy a hazai és a nemzetközi trendek tanúsága szerint 2014-ben egyre több IT-biztonsági kockázattal kell számolnia a vállalatoknak. Gyakoribbá válhatnak az idén a kifejezetten pénzbeli haszonszerzés céljából indított kifinomult, komplex támadások.

A kiberbűnözők egy része szilárd pénzügyi háttérrel rendelkezik, egyre több és kifinomultabb eszközöket alkalmaz, és a végrehajtott támadások az utóbbi időben világszerte jóval tervezettebbekké váltak. A hazai cégeket ennek tükrében főként a megfelelő tudással felvértezett szakemberállomány és az esetleges támadásokat szimuláló incidensgyakorlatok hiánya miatt fokozott veszély fenyegeti – figyelmeztetett a szakember. Hozzátette, a lemaradás az infrastruktúrában kevéssé érzékelhető ugyan, de az alkalmazások fejlesztésében, a folyamatok összehangolásában még gyakoriak a biztonsági hiányosságok.

Antal Lajos elmondta: a legfontosabb lépés a hazai cégek számára a tudatos gondolkodás erősítése, annak megértése lenne, hogy a gyenge informatikai biztonságnak a vállalat adataira, működésére és pénzügyeire nézve is komoly következményei lehetnek. Fontos, hogy a cégek több figyelmet és erőforrást biztosítsanak szakembereikre, beleértve a továbbképzésüket is.

Nem elég ugyanakkor csak a megelőzésre figyelni, hiszen még a legbiztonságosabb rendszereket és a legéberebb vállalatokat is érheti támadás – mutatott rá. Éppen ezért jó előre ki kell dolgozni a támadások esetén követendő eljárásrendet – jogi, műszaki, üzleti, szervezeti és marketingterületen egyaránt.

Rekordszámú felhasználó vált adathalászok áldozatává Németországban. A probléma általános, nem német jelenség. Összeszedtük a jó és a rossz jelszavak ismérveit. Kerülje el, hogy visszaéljenek az adataival!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.