Európa lehet a gazdag kínaiak következő célpontja

Több tízezer kínai jelentkezőt érint közvetlenül a kanadai befektetői vízumprogram visszavonása.

BL
2014. 02. 18. 13:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 28 éven át működő program eltörlését a múlt héten jelentették be Ottawában, s azóta nagy port kavart a kínai sajtóban. A program keretein belül a befektetői vízum a kanadai kormánynak öt évre 800 ezer kanadai dollár (165 millió forint) kamatmentes hitel nyújtása és legalább 1,6 millió kanadai dolláros (330 millió forint) vagyon meglétének bizonyítása mellett volt megszerezhető. Kanada a kínai kivándorlók legkedveltebb célpontja, tavaly az egész év során több mint 9,3 millióan költöztek oda, csaknem kétszer annyian, mint 2000-ben.

A Global Times a pekingi kanadai nagykövetség levelét idézi, amelyben a döntés hátterét illetően a hivatal úgy fogalmaz, hogy a programban részt vevő emigránsok a többi országba érkezőnél kevesebb adót fizetnek, ráadásul kevésbé valószínű, hogy közép- és hosszú távon is az országban maradnak. Emellett beilleszkedésük is nehézkesebb, gyakran társalgási szintű nyelvtudással sem rendelkeznek – idézi a lap a levelet.

A South China Morning Post hongkongi lap szerint mintegy 46 ezer embert, aki már benyújtotta kérelmét, közvetlenül is érinti a döntés, ezenkívül az észak-amerikai ország sok tízezer, az emigrációt fontoló befektetőt veszít a program eltörlésével. A külföldre költözést tervezők új országokat céloznak majd meg, elsősorban az Egyesült Államok és a hasonló programot kínáló európai országok húzhatnak hasznot így a kanadai döntésből – fogalmazott a Sina.com hírportálnak Szun Cse, a Csinghua Egyetem professzora.

Ismert, Magyarországon az Államadósság Kezelő Központ kínál letelepedési államkötvényt, 2013 végéig 430-at értékesített belőle.

A China Daily című napilap által idézett Vang Huj-jao, a Globalizációs Kutatóintézet igazgatója szerint a Kanadából kizárt kínai befektetőket az európai országok minél alacsonyabb kritériumok szabásával vonzhatják magukhoz, azok a befektetési lehetőségeken túl legtöbbször gyermekeik számára keresnek magas színvonalú oktatási lehetőségeket.

A Hurun Kutatóintézet egy korábbi, vagyonos kínaiakat vizsgáló jelentése azt találta, hogy a kelet-ázsiai ország milliomosainak 64 százaléka már kivándorolt vagy tervez így tenni a jövőben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.