Feldman nagy reményeket fűz a sertéságazathoz

A helyettes államtitkár szerint 2014 a minőségi változás éve lesz, amit több meghatározó lépés is ösztönöz.

PR
2014. 02. 07. 14:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára meghatározó jelentőségűnek tartja az ágazat szempontjából, hogy ez év január 1-jén 27 százalékról 5 százalékra csökkent az élő- és félsertés általános forgalmi adója (áfa). Ettől a lépéstől a szaktárca tisztább gazdaságot, rendezettebb piaci viszonyokat vár az ágazatban. Hozzátette: a csökkentéstől erősödő keresletet vár a belföldi sertések iránt, illetve a feldolgozók helyzetének javulását.

A fogyasztói keresletet tovább élénkítheti a várhatóan a közeljövőben bevezetendő új ágazati minőségtanúsítási rendszer, a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy alkalmazása is – fűzte hozzá a helyettes államtitkár. Elmondta, hogy az áfakulcs leszállításának ágazati tapasztalatait az első negyedévben összegzik a szaktárcánál, és ettől annak beigazolódását várják, hogy az áfacsökkentés pozitívan befolyásolta az ágazat gazdálkodási viszonyait, és így más agrárágazatokban is hasonló hatást váltana ki.

A helyettes államtitkár emlékeztetett: a VM a feldolgozók helyzetén is javítani kíván. Példaként hozta a múlt év végén kiírt, a húsfeldolgozó üzemek technológiai megújítását szolgáló 716 millió forint keretösszegű pályázatot. Ennek a forrásnak a segítségével több feldolgozó korszerűsítheti a gyártási folyamatokat.

Németh Antal, a VHT elnöke egyebek között elmondta: a magyar sertéságazat rendkívül nyitott, jelenleg mintegy 220 ezer tonna import érkezik az országba, míg a belföldi termelés mennyisége 250 ezer tonna. A magyar kivitel mennyisége pedig mintegy 230 ezer tonnát tesz ki évente. A sertésstratégia ennek a helyzetnek a kezelését is célozza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.