Félmilliárdos áfacsalást lepleztek le

Vágósertésekkel és hússal elkövetett áfacsalás három gyanúsítottját vették őrizetbe Győrben és Csornán.

KG
2014. 02. 04. 23:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megyei napilap kedden számolt be arról, hogy a nyomozók az előző nap egyszerre 31 helyen tartottak házkutatást a hajnali órákban.

A gyanú szerint a csoport négy Budapesten és egy Szlovákiában bejegyzett cégen keresztül exportra hivatkozva áfa nélkül vásárolt húskészítményeket, amelyeket azonban nem vittek ki az országból, hanem itt, az általános forgalmi adót felszámítva értékesítettek. Másfelől magyarországi cégük könyveiben nem szerepeltették azokat a Szlovákiában vásárolt sertéseket, amelyeket már a határon innen dolgoztak fel – olvasható a lapban.

Az adóhivatal szombati közleménye szerint két és fél milliárd forintot zárolt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az egyik hipermarketlánc húsipari beszállítójánál, mivel a gyanú szerint jelentős forgalma ellenére nullás áfabevallásokat nyújtott be.

Általános és egységes elektronikus számlázási és könyvelési rendszer kiépítése lehetne az egyik megoldás az áfacsalás megakadályozására – véli a NAV bűnügyi elnökhelyettese. Sors Lászlótól a Magyar Nemzet megtudta: tavaly több mint 1400 esetben indult nyomozás áfacsalás miatt, a felderített ügyek szereplői nagyjából 79 milliárd forint kárt okoztak az államkincstárnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.