Feltűnt az afrikai sertéspestis Lengyelországban

Donald Tusk miniszterelnök rendkívül komolynak minősítette a helyzetet.

WL
2014. 02. 18. 18:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel főállatorvos hivatala hétfő este közölte, hogy egy elhullott vadkanban azonosították az ASF vírusát. A mintát február 13-án vették az állattetemből, amelyre Lengyelország északkeleti részén bukkantak, 900 méterre a fehérorosz határtól. Ez az ASF első regisztrált esete Lengyelországban.

Oroszország január végén a Litvániában bejelentett afrikai sertéspestisjárvány miatt megtiltotta az élősertés, a sertéshús és a feldolgozott sertéshústermékek behozatalát az EU tagállamaiból.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök kedden rendkívül komolynak minősítette a helyzetet és sürgős intézkedéseket követelt, egyúttal kijelentette: Lengyelország szeretné meggyőzni Oroszországot, hogy az embargót csak az EU korlátozott területére érvényesítse, ne az unió egészére. „Néhány tucat négyzetkilométerről van szó” – mondta Tusk, hangsúlyozva, hogy ez nagyon fontos kérdés a lengyel mezőgazdaság számára.

A lengyel illetékesek attól tartanak, hogy Lengyelország elveszíti a japán és kínai piacot. Japánból már korábban is érdeklődtek, hogy mi a helyzet az afrikai sertéspestissel Lengyelországban. A hatóságok olyan jelzéseket kaptak, hogy ha ott is felbukkan az ASF, Japán felfüggesztheti a sertéshúsimportot.

A lengyel vágóhidakon és sertéshús-feldolgozásban mintegy százezren dolgoznak és egymillióan foglalkoznak sertéstenyésztéssel. Ez a lengyel foglalkoztatottak 7 százaléka. Az ágazat közel 8,5 milliárd zloty ( 630 milliárd forint) hozzáadott értéket termel, ami a GDP 1,5 százaléka.

Az afrikai sertéspestist először 1921-ben, Kenyában észlelték. Európába 1957-ben jutott el. Kelet-Európában 2007-ben bukkant fel a járvány. Nehéz a küzdelem ellene, mivel vakcina nem létezik ellene. A vírust vaddisznók terjesztik, emberre nem veszélyes, de a sertéseknél magas lázat okoz, és emiatt nagy az elhullás az állatoknál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.