Hazai élelmiszereket követelnek a minisztériumokba, színházakba

Cseh élelmiszereket követelnek az állam által fenntartott intézményekbe a cseh gazdák.

NT
2014. 02. 25. 16:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szervezetük nyílt levélben fordult Marian Jurecka mezőgazdasági miniszterhez, segítségét kérve törekvésük megvalósításához – jelentette kedden a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24).

A cseh gazdák felhívták a miniszter figyelmét arra, hogy például a minisztériumok étkezdéiben, illetve büféiben, valamint az állami finanszírozású színházakban és kórházakban is többségében külföldi eredetű élelmiszereket használnak.

A gazdák szerint a cseh élelmiszerek biztonságosabbak, egészségesebbek és jobb ízűek a külföldről behozott termékeknél. „Fogyasztásuk terén a cseh állami intézményeknek példát kellene mutatniuk” – áll a levélben.

A mezőgazdasági tárca szerint azonban a helyzet ennél sokkal bonyolultabb. „Nincsenek olyan tanulmányok, amelyek bizonyítanák, hogy a cseh élelmiszertermékek valóban egészségesebbek a külföldieknél” – mutatott rá válaszában a miniszter.

Leszögezte: a minisztériumok és az állam által finanszírozott intézmények élelmiszer-ellátását törvényes alapon, pályázat útján oldják meg az illetékesek. Ebben több tényezőnek, egyebek között az árnak is nagy szerepe van.

A miniszter szerint arról sincs kimutatás, hogy az érintett intézményekben milyen eredetű élelmiszereket árulnak. „A minisztériumi étkezdékkel kapcsolatban inkább azok általános színvonalát, semmint az élelmiszerek eredetét bírálják” – jelentette ki Jurecka. Ugyanakkor jelezte: kész arra, hogy találkozzon a cseh gazdák képviselőivel és elbeszélgessen velük a témáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.