Így lehet igényelni a tanyafejlesztési támogatást

A tanyagazdaságok fejlesztésére, valamint villamosítására igényelhető idén támogatás.

KG
2014. 02. 07. 15:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanyagazdaság fejlesztésére széles körűen igényelhető támogatás. A lakóépület felújítása, gépek és szaporítóanyagok vásárlása és az állatállomány kialakítása, bővítése tartozik – egyebek mellett – a támogatandó körbe. A tanyaépület villamosítására legfeljebb 3,5 kilowatt teljesítményű eszköz szolgálhatja, viszont támogatás jár a belső hálózat kialakítására is.

Az igényelhet támogatást, aki életvitelszerűen él a tanyán, az elmúlt három évben a bevételének több mint fele mezőgazdasági tevékenységből származott, és ennek az éves átlaga nem lépte túl a nettó 8 millió forintot.

A felhívásokat a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) teszi közzé, és oda kell benyújtani a pályázatokat is. Egy pályázó csak egy pályázatot nyújthat be. A nyertesekkel a vidékfejlesztési miniszter köt szerződést. Az elnyert támogatás feléig előleg igényelhető.

Péntektől lehet pályázni a tanyafejlesztési program kiegészítő támogatására, amelynek keretösszege 300 millió forint – közölte Font Sándor fideszes országgyűlési képviselő, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke. Ebben a tanyagazdaságok fejlesztésére és egyéni tanyavillamosításra pályázhatnak. A fejlesztésre elnyerhető összeg felső határa fejenként mintegy 2,2 millió forint, az egyéni tanyavillamosítás támogatási keretösszegének felső határa pedig 5 millió forint lehet.

A 2011-ben indított Tanyafejlesztési program a tanyán élők élet- és gazdálkodási körülményeinek javítását, valamint a tanyarendszer megújítását célozza. Az idén nyáron folytatódó programra az elmúlt három évben 6 milliárd forint jutott – közölte Font Sándor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.