Kaput nyitna a külföldiek előtt a DK

Miközben az ellenkezőjével kampányol, a baloldali ellenzék megnyitná a hazai termőföldpiacot a külföldiek előtt.

Dénes Zoltán
2014. 02. 05. 4:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha kormányt alakíthatnak, a cégeknek is lehetőséget biztosítanának termőföld vásárlására – ez szerepel feketén-fehéren Gyurcsány Ferenc pártja, a baloldali választási összefogásba bevett Demokratikus Koalíció (DK) programjában Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint. A tárcavezető erről tegnap beszélt, és magyarázatként megjegyezte: gazdasági társaságot külföldi és hazai polgárok egyaránt alapíthatnak, illetve vásárolhatnak, e tekintetben nem tehet különbséget hazánk a nemzetközi szabályok szerint.

A miniszter a Földet a gazdáknak program zárórendezvényén leszögezte: a kormány egyértelműen kiáll a magyar gazdálkodók mellett, és programjának megfelelően a kis- és családi gazdálkodók megerősítésén dolgozik. E cél megvalósításának egyik része az állami földeket érintő haszonbérleti program, amelynek keretében eddig ötezer, állattartási kötelezettséget is vállaló gazdálkodóval kötöttek húsz évre szóló szerződést 220 ezer hektárt érintően. – Magyarország történetében ez egy egyedülálló program, még soha ekkora állami terület nem jutott a helyben lakó gazdálkodókhoz – mutatott rá a miniszter.

Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkára mindehhez azt tette hozzá, hogy a családi gazdaságok megerősítése érdekében alkották meg az új földtörvényt, hirdették meg a „Földet a gazdáknak” programot, és tettek összehangolt lépéseket a zsebszerződések felszámolása érdekében. A számok – tette hozzá – egyértelműen jelzik, hogy a program lebonyolítása során szó sem volt különféle céghálózatok helyzetbe hozására.

További részletek a Magyar Nemzet szerdai számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.