Kármentesítik a berhidai ipari parkot

Több mint hatmilliárd forintból kármentesítik a veszélyes anyagoktól Berhida határát.

PR
2014. 02. 25. 18:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a környezetvédelmi szakemberek felmérését követően megszületett kármentesítési terv nyomán az idén év elején megkezdődött az elhagyott hulladékok kitermelése, elszállítása, illetve egy komplex, a talaj megtisztítását is szolgáló talajvíztisztító rendszer kiépítése.

A Peremartoni Ipari Park területén található Peremartoni Vegyipari Vállalat korábbi tevékenysége során a nagy mennyiségben felhalmozott és nem megfelelően tárolt hulladék az évtizedek során elszennyezte a felszín alatti közeget. Az érintett területen elhagyott, illetve deponált veszélyes és nem veszélyes, folyékony és szilárd hulladék található, ez nemcsak a gyár területén fellelhető talajvizet szennyezte, hanem évtizedek múlva veszélyeztetné az ivóvízbázist is – tájékoztatott a vagyonkezelő.

Hozzátették: a ipari park területén végzett környezetvédelmi célú felmérést követően az illetékes hatóság (Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség) elrendelte a műszaki beavatkozási terv elkészítését és benyújtását engedélyeztetésre. A szükséges kármentesítéshez a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 6,4 milliárd forintot nyert uniós forrásból.

Tájékoztatásuk szerint a kármentesítés során a deponált, elhagyott hulladékok kitermelése és elszállítása után a hulladékkal szennyezett földtani közeg eltávolítása következik, végül a szennyezett talajvíz tisztítása zárja a jelentős beruházást. A tervek szerint a műszaki beavatkozási munkálatok 2015 májusában lezárulnak, a végleges víztisztítás 2020-ig tart.

A projekt eredményeként megszűnik a Várpalota–Berhida–Pétfürdő kistérség karsztvízbázisát veszélyeztető szennyezés, az ipari park alkalmassá válik barnamezős beruházásokra, bővíthető lesz a területe, így lehetőséget teremt új munkahelyek, vállalkozások létrehozására, ezáltal is növelve a kistérség versenyképességét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.