Kaszált az MNB, megkapják pénzüket az ügyfelek

A szöuli KDB Bank befizette a bírságot is – közölték.

LM
2014. 02. 26. 22:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A banki közlemény emlékeztet arra: 2014. február 20-án megszületett a bírósági ítélet a Magyar Nemzeti Bank (korábban PSZÁF) határozatával kapcsolatban, amely szerint a KDB Bank jogsértően ügyfeleire hárította a tranzakciós illetéket.

A közleményben leszögezik: az eljárás során született döntés nem befolyásolja negatívan a bank működését; anyabankjuk, a szöuli központú, dél-koreai KDB Bank (a KDB Pénzügyi Csoport tagja) stabil és biztonságos hátteret nyújt a magyarországi leánypénzintézet számára, melyet hitelminősítéseik is alátámasztanak.

A jegybank az MTI-vel kedden közölte: első fokon a KDB Bankkal szemben is pert nyert a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hitelintézet által jogsértően, az ügyfelekre áthárított tranzakciós illeték ügyében. Az MNB közleményében rámutattak: a jegybank folyamatosan elemzi, hogy a pénzforgalmi szolgáltatók, például a havi ingyenes készpénzfelvételre vonatkozó jogszabályok kapcsán milyen módon módosítottak szolgáltatási díjaikon, költségeiken, vezettek-e be új díjat. Az eljárások eredményéről az MNB a nyilvánosságra vonatkozó jogszabályokat figyelembe véve a későbbiekben ad tájékoztatást.

A KDB Bank Zrt. azt követően indított pert, hogy az MNB jogelőd felügyeleti hatósága, a PSZÁF 2013. májusi határozatában megállapította: a hitelintézet új díjfajta bevezetésével jogsértően terhelte tovább a tranzakciós illetéket ügyfeleire. A bank ugyanis új díjat vezetett be több, már meglévő számlacsomagjánál – általa elismerten – a tranzakciós illeték áthárítása miatt.

Az MNB közleményében kiemelik: a hitelintézeti törvény alapján azonban új díjfajta bevezetésével a szerződés egyoldalúan nem módosítható. A történtek miatt a felügyeleti hatóság a jogsértő magatartás további folytatásának azonnali megtiltása mellett 10 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki és kötelezte a bankot, hogy fizesse vissza ügyfeleinek a tőlük új díjként, a határozat kézhezvételéig jogszabálysértő módon beszedett összeget.
Az ügyben a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság február 20-án hozott ítéletet.

A KDB Bank (Magyarország) Zrt. 2013. május 23-tól, a cégbírósági bejegyzést követően KDB Bank Európa Zrt. néven folytatja tovább kereskedelmi banki tevékenységét. A dél-koreai bank közlése szerint a bank tulajdonosi szerkezete nem változott, a leányvállalat a szöuli székhelyű, dél-koreai Korea Development Bank (KDB Bank) 100 százalékos tulajdonában áll.

A dél-koreai anyabank terjeszkedési stratégiáját követő európai hálózatbővítés Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa országaiban fióknyitásokkal valósul meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.