Kína hozott megnyugvást

A kínai hitelkiáramlás miatt fellélegezhetnek a feltörekvő piacok.

WA
2014. 02. 17. 18:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai központi bank a hétvégén közölte: átszámítva 160 milliárd euró (220 milliárd dollár) hitelt helyeztek ki januárban a kínai bankok, ami négyéves csúcs. Az elmúlt hetekben a feltörekvő piaci zavarok egyik fő oka az az aggodalom volt, hogy lassul a kínai gazdasági növekedés. Kína ugyanis fontos exportpiaca sok felzárkózó országnak. A rekordmértékű hitelkiáramlás segített eloszlatni a kínai gazdaság túlzott lassulásával kapcsolatos félelmeket.

Szakértők szerint emellett a számok azt is mutatják: a kínai vezetés szeretné elkerülni „a kemény landolást”, a hitelboom hirtelen szigorú visszafogását.

A kínai adat nem csak a feltörekvő országok piacait segítette, az európai értéktőzsdéken is javította a hangulatot a délelőtti kereskedésben.

Elemzők ugyanakkor figyelmeztettek: aggodalmat kelt a kínai pénzügyi rendszer egészséges működését illetően az adat, miszerint a kevéssé szabályozott, úgynevezett árnyékbankrendszerben a nem banki pénzügyi szereplők nagyságrendileg ugyanannyi hitelt helyeztek ki az év első hónapjában, mint a bankok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.