Komoly összegeket fordíthatunk környezetvédelemre

A zöld projektek támogatásának nagy jelentősége lesz az EU idén induló költségvetési időszakában.

LM
2014. 02. 27. 20:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető sikeresnek nevezte az EU-önerőalap létrehozását, ami az önkormányzatok részére lehetővé teszi az önerő nélküli pályázati részvételt. Az önerőalap felgyorsította az uniós források lehívását, jelentőségét bizonyítja, hogy például a szennyvízprojektek száma többszörösére nőtt a hátrányos helyzetű, nehéz körülmények között gazdálkodó önkormányzatok körében – mondta Németh Lászlóné, hozzátéve: az alapra bevezetése óta 80 milliárd forintot költött a kormány.

Az elmúlt négy év szarvasi fejlesztési programjait összegezve közölte, hogy összesen 15,5 milliárd forint értékű beruházás valósult meg EU-támogatás és a kormány önerőalapja segítségével. A mintegy 200 projekt közül eddig 140 fejlesztési program be is fejeződött.

A beruházások jelentős hányada látványában is jelentős léptékű, óvodák, iskolák újultak meg, a város korszerű orvosi szakrendelővel és gyermekjóléti intézménnyel bővült, átfogó belvízvédelmi rendszer épült, bővült a kerékpárút-hálózat. „Szarvas jól érzékelhető fejlődése az elmúlt négy évben az önkormányzat, az itt élő emberek, a helyi cégek és vállalkozások sikeres EU-fejlesztési forráslehívásainak köszönhető. Céljaik megvalósítását elősegítette a kormány fejlesztéspolitikája és a mögötte álló intézményrendszer” – fogalmazott a miniszter.

Németh Lászlóné szólt arról, hogy a természetvédelemben, a megújuló energia, a fenntartható fejlődés és a szemléletformálás jegyében Békés megyében összesen 130 Keop-projekt valósult meg 5,5 milliárd forint fejlesztési pénzből, ebből Szarvason 15 projekt 1 milliárd forintért.

A 2014-ben induló új uniós költségvetési időszakkal kapcsolatosan a tárcavezető elmondta: az önkormányzatok, a megyék és a régiók a korábbi időszaknál is jelentősebb szerepet töltenek be a fejlesztési programok, a beruházási célterületek meghatározásában, a helyi lakosság szempontjából legfontosabb projektek megvalósításában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.