Letette az esküt az USA-ban az új elnök

Letette a hivatali esküt hétfőn Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reseve System (Fed) új elnöke.

NT
2014. 02. 03. 19:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 67 esztendős Yellen az első nő a százéves pénzintézet élén. Az új vezető a pénteken távozó Ben Bernanke helyébe lépett a kormányzótanács elnöki posztján.

A Fed a foglalkoztatás és a beruházások ösztönzése érdekében 2008 óta 0 százalék körül tartja a rövid távú kamatlábat és több ezer milliárd dollár értékben vásárolt kincstári és jelzálog-fedezetű értékpapírt. A Fed vezetése a múlt héten második alkalommal döntött úgy, hogy 10 milliárd dollárral – ezúttal 65 milliárdra – csökkenti a havi kötvényvásárlás mértékét.

Emellett azt jelezte előre, hogy jóval azután is a minimális szinten kívánja tartani a kamatlábakat, hogy a munkanélküliségi ráta 6,5 százalékra csökken. (A munkanélküliség szintje decemberben 6,7 százalék volt, a szaktárca pénteken teszi közzé az új adatokat.)

Yellen, aki 2010 októbere óta a Fed alelnöke volt, támogatta, hogy a szövetségi tartalékrendszer aktív szerepet játsszon a gazdasági növekedés ösztönzésében és a munkanélküliség visszaszorításában. Elnökségének központi kérdése elemzők szerint az lesz, hogy az idén milyen ütemben fogják leépíteni a kötvényvásárlást és hogy mikor kezd a Fed a kamatláb emelésébe.

Janet Yellent Barack Obama októberben jelölte a Fed élére és kinevezését a szenátus januárban hagyta jóvá. A brooklyni születésű és a Yale egyetemen végzett szakember korábban a San Franciscó-i Federal Reserve Bank elnöke, fehér házi tanácsadó, Bill Clinton elnöksége alatt a Fed kormányzótanácsának tagja és a berkeley-i Kaliforniai Egyetem professzora volt. Tanított a London School of Economicson is.

Férje, George A. Akerlof ugyancsak közgazdász, aki 2001-ben Joseph E. Stiglitz-cel és A. Michael Spence-szel együtt megkapta a szaktudomány Nobel-díját.

Yellen hivatali elődje, Ben Bernanke a centrista Brookings Intézet vezető gazdasági munkatársa lesz, az intézményen belüli, a pénzügyi és monetáris politikát tanulmányozó, újonnan létrehozott Hutchins Központban. Ezt a washingtoni kutatóintézet hétfőn közölte. Bernanke korábban a Princetoni Egyetem professzora volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.