Megindult a hajtóvadászat a zsebszerződések után

A VM arra kíváncsi, hogy hány osztrák vállalkozó szerzett haszonélvezeti megállapodással magyar termőföldet.

VZ
2014. 02. 24. 20:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A VM sajtóirodája emlékeztetett: a vidékfejlesztési miniszter vasárnap jelentette be, hogy Győr-Sopron-Moson, Vas, Veszprém és Zala megyében elrendeli a haszonélvezeti szerződések vizsgálatát.

A földhivatalok a mezőgazdaság más szakigazgatási szervezeteivel együtt tekintik át a szerződéseket. A VM-nél azonban felhívták a figyelmet arra, hogy a vizsgálatoktól nem várhatók gyors eredmények, mert – ahogy arra a vidékfejlesztési miniszter már korábban is utalt –, több ezer szerződést kell átnézniük a szakembereknek.

Az új földtörvény május elsején akkor is hatályba lép, ha az unió bizottsága nem üti rá a pecsétet, és ha esetleg egyeseknek nem is tetszik – jelentette ki Fazekas Sándor vasárnap Budapesten,  sajtótájékoztatón. A vidékfejlesztési miniszter emlékeztetett: az új törvény legfontosabb rendelkezése, hogy a nemzeti értéket képviselő magyar termőföldet védi, és a magyar földműveseket hozza előnyös helyzetbe azzal, hogy azok vehetik meg a földeket, akik helyben laknak és ott gazdálkodnak.

Fazekas Sándor szerint az új földörvény az egyik legszigorúbb szabályozás Európában. Megalkotásakor figyelembe vették más országok gyakorlatát, ezeket a legcélszerűbb magyar megoldásokkal ötvözték, hogy a magyar földművesek érdekét megóvják a spekulánsokkal szemben – mutatott rá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.